Az USR a mezőgazdasági miniszter lemondását kéri

Petre Daea
Petre Daea
Az afrikai sertéspestis okozta válsághelyzet során tanúsított ‘hozzá nem értés és nemtörődömség’ miatt Petre Daea mezőgazdasági miniszter lemondását kéri a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).

A politikai alakulat közleményben tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget: megengedhetetlennek tartja, hogy a mezőgazdasági tárca és a kormány képtelen megfékezni az afrikai sertéspestis terjedését, és nem szervezett megfelelő tájékoztató kampányt a lakosságnak ebben a kérdésben.

Az USR közleménye George Marussi szenátort idézi, aki szerint a román hatóságoknak minden eszköz rendelkezésükre állt a vírus terjedésének megfékezésére, és már a betegség első felbukkanásakor kötelességük lett volna minden illetékes közigazgatási szervet utasítani olyan intézkedések meghozatalára, amelyek meggátolták volna a sertéspestis gyors terjedését. Mivel ezt nem tették meg, a romániai tenyésztőket ma több millió eurós veszteség sújtja – állítja Marussi.

A politikai alakulat szerint ugyanakkor elfogadhatatlan az az átláthatatlanság, amely az érintett tenyésztők kártalanítása körül kialakult.

‘Daea miniszter zavaros nyilatkozatai ebben a témában a hazai és nemzetközi szakértők hiányáról csak még jobban kihangsúlyozzák, hogy a miniszter nem ura a helyzetnek. Az USR kéri Daea miniszter lemondását, mert nem képes irányítani egy minisztériumot, és a kellő felkészültsége sincs meg ahhoz, hogy válság esetén kézben tartsa a helyzetet. Bízunk benne, hogy Daea miniszter le fog mondani, és be fogja ismerni, hogy ez a helyzet meghaladta képességeit’ – olvasható az USR közleményében.

www.agerpres.ro