AZ USA az EU–ban katlanol

Az elmúlt hét végén megkezdődött Dohában a Kereskedelmi Világszervezet értekezlete, amelynek fő témája világkereskedelem liberalizálása. Ha a tárgyalások eredménnyel járnak, az Európai Unión kívüli országok vámmentesen forgalmazhatják mezőgazdasági termékeiket az unió területén.

Ennek fejében az EU tagállamai és az Egyesült Államok ipara és szolgáltatási ágazata számára megnyilna ezen országok piaca. Az afrikai, ázsiai és dél–amerikai országok a mezőgazdasági szubvenciók megszüntetését is megfogalmazták elvárásként az EU–val és az USÁ–val szemben. Az Egyesült Államok a tárgyalások második napján (július 22–én) azt javasolta az EU képviselőinek, hogy 15 milliárd euróra csökkentsék az unió agráriumnak szánt támogatását. AZ EU farmerei ebben az évben mintegy 49 milliárd euró támogatásban részesülnek, ez az összeg csökkenne, mintegy kétharmadával a javaslat elfogadása esetén. Az Európai Bizottság kedvezőnek minősítette az amerikai javaslatot.

 0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .