Az Untold varázsa

Fotó: LIFE.ro
Fotó: LIFE.ro
4. alkalommal szervezték meg Kolozsváron az új sportcsarnokban az Untold Fesztivált. Románia legnagyobb zenei fesztiválja 2015-ben elnyerte a „Best Major European Festival” címet. Bogdan Buta fesztivál vezérigazgatója szerint a 4 napig tartó elektronikus zenére szakosodott rendezvényen 350000 fesztiválozóra számítanak, 75 országból.

Tíz színpadon 250 művész lép fel

Augusztus 2.-án: The Chainsmokers, Afrojack, Diplo, The Asteroids Galaxy Tour, Oliver Heldens, Will Sparks, Nina Kraviz, Danaga, Paula Temple…

Augusztus 3.-án: Jasson Derulo, Kygo, Tiesto, Don Diablo, KSHMR, Tujamo, Solomun, Modestep, Noisia … több mint 58 művész

Augusztus 4.-én: The Prodigy, Dimitri Vegas & Like Mike, Steve Aoki, Alesso, Danny Avila, Loco Dice, Seth Troxler, Andy C, Flux Pavilion, The Glitch Mob (DJ Set) …

Augusztus 5.-én: Black Eyed Peas, Armin van Buuren, Fedde Le Grand, Jamie Jones, Paul Kalkbrenner, Dub FX, Wilkinson (DJ Set) …

Közbiztonság és közrend fenntartása az Untold Fesztiválon

Szigorú intézkedéseket hoztak a karhatalmi erők a közbiztonság és közrend fenntartásáért. Liviu Uzlău ezredes, a Román Csendőrség keretében működő Közrendészeti és Közbiztonsági Igazgatóság vezetője szerint az Untold Románia legbiztonságosabb fesztiválja. Európa legbiztonságosabb fesztiválja lesz. Kulturált, civilizált a közönség. 1100 csendőr, rendőr, egészségügyi személy biztosítja a közrendet. Naponta 500 csendőr ügyel a közbiztonságra. Támogatást kaptak a Marosvásárhelyi Készenléti Csendőrségtől. A szervezők figyelmet fordítottak a kihágások, az esetleges bűncselekmények megelőzésére. 70 térfigyelő kamerát szereltek fel, hogy azonosítsák az antiszociális cselekedeteket. Szolgálatot teljesít 450 rendőr, 120 tűzoltó, 60 egészségügyi alkalmazott. 6 elsősegély központ működik a fesztivál területén. 4 Smurd mentő áll a rendelkezésre. Az előző évek tapasztalatait felhasználták. A karhatalmi erők együttműködnek a fesztivál idején.

Rendkívül szigorú intézkedések a közrend fenntartása érdekében

Bogdan Buta elmondta, a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kara és egy híres közvéleménykutató intézet felmérésének eredményeiből kiderül, hogy a város lakóinak 98%-a kívánatosnak minősíti a fesztivált. A zajszínt csökkentés érdekében hangszigetelő pannókat állítottak fel. Rendkívül szigorú ellenőrzést tartottak a fesztivál bejárati kapuinál. A fesztivál honlapján közölték, hogy a résztvevők milyen tárgyakat vihetnek be rendezvény területére. A fesztiválozók 21 cm x29 cm nagyságú táskát vihettek be. A 18 évet be nem töltött fiataloknak szülői engedélyt igazoló irattal kellett rendelkezniük. A szervezők felhívták a figyelmet arra, ha valaki rendellenességet tapasztal, köteles jelenteni közrend fenntartóinak. Azon I. fokú súlyos fogyatékos személyek számára, akik részt akartak venni a fesztiválon, ingyenes szállítást biztosítottak, ha az illetők bejelentkeztek, és ha a szervezők elfogadták. A karhatalom erői nemcsak a fesztiválnak, hanem a város lakóinak is a közbiztonságát szavatolják.

Drogkereső Șuier nevű rendőrkutya az Untold Fesztiválon

Megérkezett Kolozsvárra a Román Rendőrség nagyszebeni kutyaképző központjából a Șuier nevű rendőrkutya, melynek segítségével a hatóság ellenőrzi, hogy a résztvevőknél vannak-e illegális szerek. Lucian Bosânceanu rendőrfelügyelő elmondta, hogy a Șuier nevű kutyát az illegális szerek felkutatására képezték ki, külföldi fesztiválokon is résztvett. Lucian Bosânceanu a kutya gazdája és „munkatársa”.

A fesztivál első napja

A szervezők a fesztivál első napjával kapcsolatban közöltek adatokat. Az első napon 84000 fesztiválozó vett részt. Nagyon várt együttes, The Chainsmokers először koncertezik Romániában. A nagy színpadon fellépett Parov Stelar együttese.

A Készenléti Felügyelőség (ISU) közleményéből kiderült, hogy a fesztivál első napján nem voltak olyan események, amelyek súlyosan sértették volna a közrendet. 270 résztvevőt láttak el az elsősegély központokban. 5 személyt kellett kórházba vinni. Problémák azért akadtak. Este 11 órakor a nagyszínpadon tűz keletkezett, amelyet egy meghibásodott pirotechnikai eszköz okozott. A tüzet eloltották, a koncertet folytatták.

Forgalomkorlátozás van a fesztivál környéki utcákban.

Számunkra örömöt jelent visszatérni az Untold színpadára-mondta Parov Stelar.

Csomafáy Ferenc