Az uniós projekteket nem állítják le Váradon

Az uniós projekteket nem állítják le Váradon
A nagyváradi önkormányzat nem állítja le uniós finanszírozású projektjeit akkor sem, ha idén is csökken a város költségvetése – jelentette be szerdán Ilie Bolojan polgármester, a helyi tanácsülést követően. A polgármester kijelentette: nem lesz adóemelés.

 

A nagyon kevés vitával, rutinosan végigvitt szerdai nagyváradi helyi tanácsülés végén alakult kis kisebb politikai vita Ilie Bolojan polgármester és Liviu Ovidiu Sabau Popa, a PSD frakcióvezetője között. A polgármester ugyanis bejelentette, hogy a Romániai Municípiumok Szövetsége tárgyalt a kormánnyal az idei évi költségvetés-tervezetről, nem sok eredménnyel. Bolojan szerint nem a legjobb, de elfogadható megoldás az, hogy a jövedelemadóból származó bevételek hatvan százalékát a helyi önkormányzatok kapják meg, a többi negyven százalék pedig a megyei tanácsokhoz megy. Emellett azonban a helyi önkormányzatokra újabb pénzügyi kötelezettség hárulna, ugyanis ezek kell majd fizessék a fogyatékos személyek ápolóinak a pótlékát. Ovidiu Liuviu Sabau Popa, PSD-s helyi tanácsos felszólalásában emlékeztette a polgármestert arra az ígéretére, hogy amennyiben a kormány módosítja a helyi önkormányzatok javára a jövedelemadóból befolyó összegek visszaosztására vonatkozó előírásokat, akkor a váradi önkormányzat is csökkenteni fogja a helyi adók és illetékek mértékét, amelyeket éppen a jövedelamdó-bevételek megvonására hivatkozva emelt meg. Válaszában Ilie Bolojan kifejtette, hogy egyrészt a jövedelemadó hatvanhat százaléka kellene a helyi önkormányzatoknál maradjon ahhoz, hogy visszaálljon az eredeti állapot és hogy ne csökkenjen az önkormányzat bevétele, továbbá eddig a fogyatékos személyek ápolóinak juttatásait a központi költségvetésből fizették, amennyiben viszont ez a pénzügyi kötelezettség a helyi önkormányzatokra hárul, akkor ez mintegy 26 millió lejes pluszkiadást jelent majd a városnak, és ezt a pénzügyi többletkiadást csak a befektetési költségvetésből lehet majd elvonni.

Nem több, kevesebb lesz

A tanácsülés után Ilie Bolojan polgármester az újságíróknak elmondta, hogy abban bízik, a parlament nem fogja megszavazni a szóban forgó javaslatot, mert az nagy pénzügyi terhet ró az önkormányzatokra. Amennyiben mégis törvényerőre lép az elképzelés, akkor a helyi önkormányzat alaposan kivizsgálja azt, hogy kik kapnak fogyatékos igazolást, mert mint mondta, még prefektusként feltűnt neki az, hogy a megye egyes térségeiben feltűnően sok fogyatékos igazolvánnyal rendelkező ember élt, tehát elképzelhetőnek tartja, hogy lehetnek Váradon is olyanok, akik a pénzügyi kedvezmények miatt szereztek ilyen igazolást, holott nem is fogyatékosok. Hozzátette: amíg ezek az összegek csak mintegy átáramlottak a központi költségvetésből a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalán át a jogosultakhoz, addig a városnak nem volt közvetlen érdeke alaposan ellenőrizni a valós állapotokat. Bolojan elmagyarázta, hogy már csak azért sem lehet csökkenteni az adókat Nagyváradon, mert egy sor kormánydöntésnek negatív hatása van a város költségvetésére. Ezek egyike az, hogy harminc százalékkal növelték a villamosenergia árát, ami ugyanakkora mértékben fogja növelni a város villamosenergia-költségeit, ami jelenleg mintegy ötmillió euró. A polgármester szerint szintén mintegy harminc százalékkal fog nőni a beruházások költsége is azok után, hogy a kormány háromezer lejre emelte a bruttó minimálbért az építkezési szektorban. Ennek nyomán ugyanis a váradi önkormányzattal szerződésben álló összes vállalat a kivitelezési szerződések módosítását kérte, a várost pedig jogszabály kötelezi arra, hogy ezeket a módosításokat végrehajtsa, azaz növelnie kell a kivitelezési szerződések költségvetését.

Nem lesz adóemelés

A polgármester kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a város nem fog adót emelni a megnövekedett kiadási tételek pótlására, hanem megoldásként felmerült hitelfelvétel lehetősége, vagy egyes beruházások leállítása. Bolojan leszögezte: az uniós projekteket mindenképpen tovább viszik, és legfeljebb csak a város saját költségvetéséből finanszírozott projektek befagyasztása jöhet szóba. Kérdésünkre válaszolva azonban kijelentette, hogy bár a Kossuth (Independentei) utcai mélygarázs is a város költségvetéséből épül, ezt a beruházást nem állítják le ismét, hanem az év végéig mindenképpen befejezik azt.

Pap István