Az uniós és nyugat-balkáni határvédelem fontosságát hangsúlyozták a Salzburg Fórum belügyminiszterei

Az uniós és nyugat-balkáni határvédelem fontosságát hangsúlyozták a Salzburg Fórum belügyminiszterei
Kiemelt fontosságúnak tartja az Európai Unió külső határainak, illetve a nyugat-balkáni térség határainak védelmét a Salzburg Fórum pénteken zárult bukaresti miniszteri értekezlete, amelyen a közép-kelet-európai országok képviselői megerősítették elkötelezettségüket az illegális migráció és az embercsempészet elleni küzdelem iránt.

A zárt ajtók mögött tartott kétnapos miniszteri értekezletről kiadott közlemény szerint Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia belbiztonsági vezetői aggodalmukat fejezték ki a nyugat-balkáni migrációs fejleményekkel kapcsolatban, és kifejezték hajlandóságukat a szoros együttműködésre, megelőző intézkedésekre és egymás támogatására migrációs válság esetén.
A bukaresti konferencián a most záruló féléves román elnökség összegezte az osztrák kezdeményezésre 2000-ben alakult belbiztonsági partnerség utóbbi másfél éves tevékenységét, amelyet a korábbi elnökséget ellátó Magyarországgal és Lengyelországgal közösen szerveztek. A tanácskozáson a migrációról, határigazgatásról, az informatikai rendszerek interoperabilitásáról, a rendőri együttműködés erősítéséről, az állampolgárbarát közösségi rendészet erősítéséről és a digitális bűnözés elleni védekezésről volt szó.
“Nem engedhetjük, hogy az embercsempészek döntsék el ki jön Európába” – mutatott rá a konferenciát záró sajtótájékoztatón Peter Goldgruber, az osztrák szövetségi belügyminisztérium főtitkára. Felidézte: Ausztria júliusban kezdődő uniós elnöksége során az Európai Unió külső határainak védelmére, a polgárait megvédő Unió eszméjére helyezi a hangsúlyt. Arról is beszámolt, hogy jövő héten a Salzburg Fórum embercsempészet elleni küzdelemmel foglalkozó, újonnan alakult munkacsoportja Bécsben tartja első ülését.
Valentin Radev bolgár belügyminiszter szerint példátlan válságot okozott az illegális migráció, de Európa most már sokkal felkészültebb, mint 2015-ben volt. A bolgár tárcavezető szerint sokat tehetnek az uniós tagsággal nem rendelkező nyugat-balkáni országok a földrész biztonságáért, de fontos, hogy ebben segítsék őket és uniós integrációjuk kilátásait világossá tegyék számukra.
Carmen Dan, a házigazda Románia belügyminisztere beszámolt róla, hogy a magyar, osztrák, bolgár, és horvát küldöttség a szakminiszter vezetésével, a többi tagállam pedig magas rangú belügyminisztériumi tisztségviselőket delegálva vett részt a csütörtöki tanácskozáson, amelyen az Europol és az európai menekültügyi ügynökség és az Európai Bizottság is képviseltette magát.
Pénteken a Salzburgi Fórum “barátai”, vagyis Moldva és az uniós tagsággal még nem rendelkező nyugat-balkáni országok belbiztonsági vezetői is jelen voltak, akik a Frontex és más uniós szervek segítéségét kérték az embercsempész-hálózatok, kábítószer- és fegyvercsempészet elleni küzdelmükhöz, az ezekkel kapcsolatos pénzügyi nyomozásokhoz.
A román belügyminiszter a más uniós országokban élő több milliós román közösségek sajátos helyzetére hivatkozva azt javasolta, terjesszék ki a más tagországokba operatív küldetésekben részt vevő rendőrök mandátumát, és nyissanak lehetőséget arra, hogy szorosabb kapcsolatot építsenek ki az adott nyelvű közösséggel a bűnözés és az áldozattá válás megelőzése érdekében.

(MTI)