Az új nemzedék képviselői

A vágy. Fotó: Bíró István
A vágy. Fotó: Bíró István
Forrong Kolozsvár színházi élete. Mindkét intézmény igyekszik a lehető legjobbat adni a közönségének. Nincs ezzel másként a Kolozsvári Állami Magyar Színház sem.

A sajtótájékoztatón az intézmény művészeti vezetője, Visky András azokról a színházi szakemberekről beszélt, akiknek megadatott az az esély, hogy újra dolgozhatnak az egyébként kitűnő társulat művészeivel. Keresztes Attila és Albu István mondhatni az új nemzedék képviselői, akik az új színházi irányzatok iránt is fogékonyabbak.
Két színházi bemutató
Március 2.-án, a Kolozsvári Magyar Színház Stúdiótermében bemutatásra kerül Franz Xaver Kroetz A vágy című darabja, Albu István rendezésében. Március 6-án, Keresztes Attila rendezésében Csokonai Vitéz Mihály „Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak” című darabját tekintheti meg a közönség.
A vágy című darab
Franz Xaver Kroetz (1946) a kortárs német drámairodalomnak neves képviselője. A darabjait a múlt század hetvenes éveitől a világ színházaiban játsszák. 1971-ben Heimarbeit és Hartnackig című darabjának müncheni bemutatóját neonáci zavargások kísérték.
Hősei munkásokból, alkalmazottakból vállalkozóvá vált személyek. Élik a „szürke” hétköznapi életüket, melyet az érzelmi sivárság, a kommunikációs zavarok jellemzik.
A vágy című darabja egy középkorú, középosztálybeli házaspár mindennapjaiba nyújt betekintést. Temetői kertészettel foglalkoznak. Szerelmi történet, melyben a motivációt az egzisztenciális kiszolgáltatottság, az elfojtott szexualitás jelenti. „ A vágy a szexről szól. És nem csak! Az előadás éppen a szexualitás mögül elősejlő fájdalmat, kínlódást, élet- és halálösztönt, abszurditást és groteszket- kapcsolataink komplex igazságát próbálja megvilágítani.”
Szereplők: Kali Andrea (Hilda), Szűcs Ervin (Ottó), Imre Éva (Mitzi), Farkas Loránd (Fritz), Sigmond Rita (Zsuzsi). Rendező: Albu István. Dramaturg: Fischer Botond. Díszlettervező: Tenkei Tibor. Jelmeztervező: Bocskai Gyopár.
Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját Parti Nagy Lajos fordította. Valódi színpadi nyelv születik, mely a brutális hétköznapit idézi.
Albu István (1984) a BBTE Színház és Televízió Karán szerzett színész diplomát. Jelenleg mesteri hallgató a rendezői szakon. A Kolozsvári Magyar Színházban, 2009-ben, rendezte első előadását (F. M. Dosztojevszkij Ördögök). 2011-ben, Albu István rendezésében, Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című meséje, 2013-ban Matei Visniec „Kenyérzseb” című alkotása került bemutatásra. Demény Péter „Bolero” című darabja és Serena in X-tremis koncert- előadást rendezte. Sorolhatnánk a további rendezéseit.
Albu szerint a vágyak az emberi élet különböző szakaszaiban motivációs erővel rendelkeznek.
A Színházi Világnapra
Visky András felhívta a figyelmet, hogy a Kolozsvári Magyar Színház a Színházi Világnap kapcsán mini- évadot hirdet. Március 24. és 28. között 5 produkciót láthat a közönség.
(Aki elzárja az éjszakát, Az öreg hölgy látogatása, A vágy, Ványa bácsi, Hattyúdal). Az öt előadásra kedvezményes jegycsomag is vásárolható.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,