Az új listával csökkennek a gyógyszerárak?

Calin Popescu Tariceanu kormányfő szerint az ártámogatott gyógyszerek új listája az orvosságok árának 5-12 százalékos csökkenését vonja majd maga után.

Július 15-től lép érvénybe az ártámogatott gyógyszerek új listája, melyet szerdai űlésén fogadott el a kormány. Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök ennek kapcsán elmondta: “Ezzel a listával arra törekedtünk, hogy növeljük a gyógyszerekhez való hozzáférés méltányosságát. Az Egészségügyminisztérium kiad egy rendeletet a gyógyszerek elszámolási áráról, ami az orvosságok árának 5-12 százalékos csökkenését fogja maga után vonni.” A miniszterelnök elmondta, hogy az Egészségügyminsztérium által hozott intézkedések nyomán 2006 óta 26 százalékkal csökkentek a gyógyszerárak.

Eugen Nicolaescu egészségügyminiszter tudatta, hogy minden ártámogatott gyógyszertípust három listába soroltak be. Az A lista a járóbetegek kezelésére szolgáló, a refernciaár kilencven százalékát kompenzáló hatóanyagokat tartalmazza, a B lista az ötven százalékban ártámogatott, szintén a járóbetegek kezelésére szánt hatóanyagokat foglalja magában, a harmadik, C lista pedig három allistára tagolódik. A C1 lista a krónikus betegségekben szenvedő biztosítottak kezelését szolgáló, száz százalékban támogatott hatóanyagokat foglalja magában. A C2 lajstrom az országos egészségügyi programokban és különböző kórházi, vagy járóbetegkezelésekben részesülő pácienseknek felírható, száz százalékban kompenzált hatóanyagokat tartalmazza, a C3 lista pedig a terhes nőknek, kismamáknak illetve gyerekeknek és a keresetettel nem rendelkező, de valamilyen oktatási intézményben tanuló 18-26 év közötti fiataloknak felírható szereket sorolja fel.