Az ügyészség eltiltotta hivatala gyakorlásától Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert

Az ügyészség eltiltotta hivatala gyakorlásától Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert
© Csendõrök kísérik kihallgatásra Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét a romániai korrupcióellenes ügyészségre (DNA) Bukarestben 2016. február 17-én. Az ügyészek elõzõleg házkutatást tartottak a polgármester lakásán, majd a sepsiszentgyörgyi városházán folytattak vizsgálatot. MTI Fotó: Baranyi Ildikó.
A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) nem vette őrizetbe, de 60 napra felügyelet alá helyezte, és eltiltotta hivatala gyakorlásától Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét.

A DNA honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint Antal Árpádot azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni.
Az ügyészség közleménye szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2009 októberében határozott arról, hogy 12 millió eurós (3,7 milliárd forint), tíz éves futamidejű hitelt vesz fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) a város infrastruktúrájának fejlesztésére. A hitelszerződést egy évvel később, 2010 novemberében kötötték meg. A DNA állítása szerint Antal Árpád az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró (1,3 milliárd forint) rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró (170 millió forint) kárt okozott az önkormányzatnak.

A vádhatóság szerint a – közleményben következetesen vádlottként emlegetett – polgármester törvénytelenül foglalta bele a munkálatok kivitelezőjével kötött szerződésbe a karbantartási és tervezési költségeket, valamint a garanciát is. Egy 2006-ban elfogadott törvény szerint ezeket a tételeket a városnak saját forrásokból kellett volna biztosítania. A DNA szerint a polgármester a hitelszerződés lebonyolításához felbérelt cég cinkosságával követte el a törvénytelenségeket, ezért a cég ellen is eljárás indult.

Az ügyészség rendelkezése szerint Antal Árpád az elkövetkező 60 napban nem töltheti be polgármesteri hivatalát, nem érintkezhet az ügyben érintett emberekkel, csak a hatóságok engedélyével hagyhatja el Romániát, és rendszeresen jelentkeznie kell egy kijelölt rendőrőrsön.
A DNA Bukarestből érkezett ügyészei szerda reggel tartottak házkutatást Antal Árpád, valamint több sepsiszentgyörgyi városházi alkalmazott lakásán és irodájában. A polgármestert Bukarestbe szállították, ahol csütörtök hajnalig tartott a kihallgatása. Antal Árpád az MTI-nek szerdán elmondta, teljesen biztos abban, hogy törvényesen jártak el az EBRD-vel kötött hitelszerződés lebonyolításában, de mert szokatlan, hogy egy önkormányzat külföldi banktól vesz fel hitelt, az ellenőrző hatóságok nem jártasak az erre vonatkozó szabályokban.

 

(MTI)