Az SZDSZ továbbra is szeretné támogatni az RMDSZ konstruktív politikáját

Az SZDSZ továbbra is szeretné támogatni az RMDSZ konstruktív politikáját
Marosvásárhely – Az RMDSZ és az Szabad Demokrata Szövetség (SZDSZ) közötti együttműködésről tárgyalt szombaton a marosvásárhelyi Elnöki Hivatalban Markó Béla Szövetségi elnök és Fodor Gábor SZDSZ elnök.

A tárgyalást kővető sajtótájékoztatón, Markó Béla példaértékűnek nevezte a két politikai alakulat közötti együttműködést, „és példaértékű lehet más politikai párt számára is”, mivel ha bizonyos problémák megítélésében voltak is vélemény különbségek a két szervezet között, viszonyuk alapját az együttműködés és nem a konfliktus, a konfrontáció határozta meg.

A két politikai alakulat folytatni kívánja azt az együttműködést, ami Magyarország és az erdélyi magyarság viszonyát illeti. „Hasznos együttmunkálkodást tudunk folytatni akár infrastrukturális fejlesztési kérdésekről, akár oktatás politikáról, ezen belül pedig a felsőoktatásról. Hangsúlyosan beszéltük arról is, hogy önkormányzati szinten is keresni kell az együttműködést”- nyilatkozta az RMDSZ elnöke és hozzátette, hogy európai szinten eddig is létezett együttműködés amit szintén folytatni szeretnének.

 

Fodor Gábor, SZDSZ elnök kitűnőnek értékelte az RDMSZ által az önkormányzati választásokon elért eredményeket, rámutatva „ezzel az RMDSZ bebizonyította, hogy erős képviseletét adja a romániai magyarságnak”. Az SZDSZ elnöke kifejezte, továbbra is szeretnék támogatni az RMDSZ konstruktív politikáját, úgy értékelte szükség van a magyarság erős politikai képviseletére és ezt ma az RMDSZ látja el Romániában. Fodor Gábor, az SZDSZ új elnökeként, a határon túli magyarság politikában új hangsúlyokat szeretne megjeleníteni. Ugyan úgy mint a magyarországi politikai pártokkal folytatott tárgyalásokon az RMDSZ-el folytatott tárgyalás alatt is a közös pontok megtalálására őszpontosítottak. Az együttműködési területek kapcsán kiemelte „az SZDSZ részéről nagyon nagy fantáziát látunk abban, hogy a mi önkormányzati vezetőink, képviselőink és az RMDSZ-es önkormányzati vezetők, képviselők közösen cseréljék ki tapasztalataikat, hiszen ma már az Európai Unióban közös tagként résztvevő két ország képviseletében nagyon sokat tudunk egymásnak segíteni”.