Az SZDSZ elnökét fogadta Markó Béla szövetségi elnök

A Magyarország és Románia közötti gazdasági kapcsolatokról, az infrastrukturális fejlesztéseket érintő kérdésekről, valamint a határon átnyúló regionális együttműködésről tárgyalt Kóka János, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) elnöke és Markó Béla szövetségi elnök kedden, az RMDSZ bukaresti Elnöki Hivatalában.

A találkozón ugyancsak részletesen kitértek az autópálya- és úthálózatfejlesztés, illetve a román és magyar úthálózatok összekapcsolásának lehetőségeire is.

Románia Európai Unióba történő felvételét követően megváltozott a két ország viszonya, megváltoztak a két ország lehetőségei, vélte a két politikus. Románia sokkal vonzóbbá vált a befektetők számára, és ezt nekünk Erdélyben is ki kell használnunk – hagsúlyozta Markó Béla a találkozót követően, hozzátéve: nemcsak Erdély nyugati részére kell gondolnunk, amikor regionális együttműködésről beszélünk, hanem Székelyföldre is, ahol nagy szükség van a beruházásokra.

Az SZDSZ elnöke hangsúlyozta, a határokon átnyúló regionális együttműködés felértékelődése várható, így interregionális növekedési övezetek alakulhatnak ki.

Kóka János és Markó Béla tájékoztatták egymást a két politikai szervezet helyzetéről is. A találkozón részt vett Dr. Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke, Ara-Kovács Attila és Kaderják Dániel, az SZDSZ külügyi kabinetjének vezetői, valamint Alföldi László, a bukaresti Magyar Nagykövetség első beosztottja.