Az RMDSZ támogatja a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt

Az RMDSZ következetesen jár el, amikor támogatja a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt, ez ugyanis visszaállítja a dekoncentrált intézmények vezetőinek köztisztviselői jogállását és stabilitást teremt ezen a területen – jelentette ki keddi, bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla szövetségi elnök.

Az RMDSZ elnöke emlékeztetett, a Szövetség tavaly láthatóan és vehemensen tiltakozott azon sürgősségi kormányrendelet és ezen belül a szabályok megváltoztatása ellen, amellyel az akkori kormánypártok, a PD-L, valamint a most ellenzékben lévő PSD megváltoztatták a dekoncentrált intézmények vezetőinek státuszát, és átpolitizálták a tisztségeket. Emlékeztetett, az RMDSZ tiltakozó nagygyűléseket szervezett Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen a magyar szakemberek politikai meggondolásból történő elbocsátása ellen, hibáznak tehát, akik következetlenséggel vádolják a Szövetséget. Azt is elmondta, az Alkotmánybíróság is elutasította az intézményvezetői tisztségek átpolitizálását, ezért is időszerű a törvény elfogadása. Markó Béla hozzátette, amikor az RMDSZ tárgyalásokat folytatott ezekről a tisztségekről, akkor nem a politikai, hanem az etnikai arányokat vették figyelembe, a magyar lakosság számarányát az illető megyékben.

A szövetségi elnök elsősorban a PSD álláspontját tartja érthetetlennek, amely ellentmond az egy évvel korábbi véleménynek, de meglátása szerint következetesnek lehet őket nevezni abból a szempontból, hogy továbbra is politikai kinevezések mellett kardoskodnak. Furcsállta ugyanakkor a PNL szempontjait is, a liberálisok ugyanis tavaly az RMDSZ-szel együtt tiltakoztak az akkori kormány ezirányú intézkedései ellen. A viták lezárulta után remélem, hogy valóban egy átlátható szabályozás alakul ki ezen a téren- fogalmazott Markó Béla.

A keddi sajtóértekezleten az RMDSZ elnöke bejelentette, pénteken, Marosvásárhelyen, magyar középiskolák igazgatóival, illetve a magyar tagozatokkal vezető aligazgatókkal folytat megbeszélést. Ezen a beiskolázási számokkal, az osztályok, iskolák helyzetével, valamint a tanügyi törvénytervezettel kapcsolatos teendőket tekintik át.

„A függetlenek csoportja nem jelent veszélyt az RMDSZ-re nézve. Nem hiszem, hogy az RMDSZ helyettesíthető lenne más párttal”- jelentette ki Markó Béla a Gabriel Oprea körül formálódó, függetlenekből álló parlamenti csoportosulás erősödése kapcsán. Úgy vélte, a Szövetség jelenléte az utóbbi 20 évben a parlamentben, illetve a különböző kormányokban nemcsak a szavazatok szempontjából értékelhető: ez sokat számít az interetnikus kapcsolatok, a románok és magyarok közötti viszonyok szempontjából is. Hozzátette, az RMDSZ jelenléte nemcsak a kormányzati többség matematikáját tekintve fontos, ez nyereség úgy a román pártoknak és a koalíciós partnereknek, mint Románia számára is.

Elmondta, tiszteletben tartja mindenkinek a döntését, de mégis tisztáznivaló kérdéseket vél fölfedezni a parlamenti képviselők és szenátorok státuszát illetően: mit jelent egy adott párthoz való tartozás, mit tartalmaz a függetlenek jogállása. Az ellenzéki képviselők függetlenekhez történő átszivárgása nem járul hozzá a román politikum ideológiai kérdéseinek tisztázásához, fogalmazott. Azt is elmondta, leginkább a választásokból vesztesként kikerülő pártokban feltűnő elégedetlenség mozgatja a kilépő politikusokat.

Újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, a szankciók nem feltétlenül eredményesek egy ilyen helyzetben. Szerinte doktrínák és politikai nézetek, világos, jól körülhatárolható és megkülönböztethető program mentén működő pártokra van szükség, illetve arra, hogy a párt tagjai és a párt listáján szereplők hasonló politikai meggyőződéssel rendelkezzenek. Véleménye szerint a migráció éppen mindezek hiányát mutatja, sem a pártok, sem a politikusok nem rendelkeznek összeforrott ideológiával és programmal, ezért nem okoz senkinek gondot a pártváltás, amely gyakorlatilag a mindennapi ruhacseréhez hasonló. Rámutatott, ez minden politikai alakulatra érvényes, kivétel az RMDSZ, amelynek különleges a helyzete.