Az RMDSZ támogatása nélkül nem tud sarkalatos törvényt elfogadni a szociálliberális koalíció

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor
Nem tud már sarkalatos törvényt megszavazni a bukaresti képviselőházban az RMDSZ támogatása nélkül a PSD-ALDE kormánykoalíció, de Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az ellenzéknek az RMDSZ voksai sem lennének elegendőek a Dancila-kormány megbuktatásához.


A szociálliberális kormánytöbbség szerdán kénytelen volt levenni a napirendről az új nyugdíjtörvény képviselőházi megszavazását, miután az RMDSZ-frakció jelezte, hogy módosító indítványai elutasítása miatt nem fogja támogatni a tervezetet.
A koalíció múlt héten veszítette el többségét a kétkamarás parlament alsóházában, miután több szociáldemokrata (PSD) képviselő átigazolt a Victor Ponta volt miniszterelnök újonnan alapított ellenzéki pártjába. A szenátusban azonban a PSD-nek liberális koalíciós partnere nélkül is többsége van, és a két ház együttes ülésén – amely egy bizalmatlansági indítványról, vagy az állami költségvetésről dönthet – a PSD-ALDE koalíciónak a kisebbségi frakció és az RMDSZ nélkül is többsége van.
Kelemen Hunor a jelenlegi parlamenti erőviszonyokra hivatkozva “elméleti vitának” nevezte a jobbközép ellenzék kormánybuktatási terveit. Megállapította: a bizalmatlansági indítvány beterjesztését már szeptember óta fontolgatják, de még mindig nem világos, hogy akar-e egyáltalán kormányra kerülni az ellenzék, mert sem egy új parlamenti többség, sem a kormánynévsor, sem politikai program terén nem mutatott fel semmilyen alternatívát.
Az RMDSZ elnöke arra reagált, hogy a jobbközép ellenzék az RMDSZ-t teszi felelőssé, hogy “életben tartja” a jogállamiság megsértésével vádolt PSD-ALDE kormányt, és – európai néppárti tagsága ellenére – nem hajlandó segíteni megbuktatását. Kelemen Hunor jelezte: az erre a hétre ígért bizalmatlansági indítvány szövegéről az RMDSZ-szel nem konzultált az ellenzék, amely valószínűleg csak azért terjesztené azt be, hogy ebben az ülésszakban is kihasználja a kormány elszámoltatásának lehetőségét.

(MTI)

Címkék: ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .