Az RMDSZ szerint túl optimista az idei költségvetés

Az RMDSZ szerint túl optimista az idei költségvetés
Nagyvárad- Csütörtökön a városháza dísztermében rendkívüli tanácsülést tartott Nagyvárad önkormányzati képviselő-testülete, melyen az RMDSZ-frakció ellenszavazatával elfogadták az idei költségvetést.

 

Ifj. Ritli László RMDSZ-es önkormányzati képviselő ezt azzal magyarázta: véleményük szerint a 2013-as költségvetésnek elsősorban a bevételi oldala nagyon optimistának tűnik ebben a pillanatban, nem beszélve arról, hogy a tavalyi év tényleges büdzséjéhez képest 46 százalékkal nagyobb. „Úgy gondoljuk, hogy az idei költségvetés túlzottan optimista az adott országos, illetve nemzetközi helyzetet tekintve. Ugyanakkor amikor az idei helyi adók és illeték növeléséről döntöttünk, és megkérdeztük, hogy ennek milyen lesz a költségvetésre gyakorolt hatása, mindig azt a választ kaptuk, hogy 3-4 százalékos növekedést fog eredményezni, ezzel szemben a tervezetből az derül ki, hogy valójában 1 százalék alatti növekedésre számít a városvezetés, tehát indokolatlan volt tulajdonképpen az ominózus szintű adóemelés. Általánosságban elmondható még a költségvetésről, hogy míg a bevételi rész nagyon elnagyolt, addig a kiadási tételek pontosak és konkrétak”, nyilatkozta a tanácsülés után a városatya.

Egyéb előterjesztések

Szabó József helyi tanácsos arra hívta fel a figyelmet: 2005 óta az idei az első olyan költségvetése a városnak, amely nem tartalmazza a civil szervezeteknek szóló támogatást, annak ellenére, hogy ez egy profi struktúra szerint működött éveken keresztül, kisebb finomításokkal. A Delorean Gyula RMDSZ-es tanácsos által vezetett bizottság munkáját senki se illette panasszal, a projektek ellenőrizve voltak, a számvevőszék rendszeresen vizsgálta ezeket. Innentől kezdve viszont a civil szervezetek csak egyedüli alkalmakra szóló projektekben vehetnek részt a helyhatósággal közösen, szubjektív kritériumok alapján.

A rendkívüli tanácsülésen elfogadták még egyebek mellett a Bihar FC labdarúgó sportklub költségvetését és az önkormányzati hozzájárulást, az Eurobussines ipari park költségvetését, Nagyvárad április 14-től érvényes közbiztonsági és -rendi tervét, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványnak nyújtott 150 ezer lejes támogatást, és aktualizálták a hulladéktároló tarifáit a 2013. május 1.- 2014. április 30. közötti időszakra (háztartási hulladék és sittel kevert hulladék 14,57 euró/tonna, építkezési törmelék 2,32 euró/tonna).

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,