Az RMDSZ szeptember 8-áig véglegesíti parlamenti jelöltlistáit

Az RMDSZ megyei szervezeteinek szeptember 8-áig ki kell alakítaniuk a parlamenti jelöltlistákat, az erre vonatkozó jelöltállítási szabályzat-tervezetet várhatóan már mai ülésén véglegesíti a Szövetségi Állandó Tanács – jelentette be Markó Béla szövetségi elnök pénteken, Marosvásárhelyen, a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsának ülését követő sajtótájékoztatóján.

Közölte, a Szövetség megyei szervezetei július második felében  és augusztusban intenzíven dolgoznak majd annak érdekében, hogy a megszabott határidőig véglegesítsék a megyei jelöltlistákat.

A szövetségi elnök egyébként rendkívül rossznak nevezte a jelenlegi, egyéni körzetes választási rendszert, amely álláspontja szerint sok bizonytalansági tényezőt “visz be” a választási folyamatba, az új jogszabály ugyanis jelentős mértékben a hazárdra bízza, ki jut majd be és ki nem a parlamentbe. Álláspontja szerint már maguk a pártok is belátják azt, hogy ez a rendszer senkinek sem megfelelő, és most gyakorlatilag arra az álláspontra helyezkednek, amelyet az RMDSZ a kezdetektől fogva képviselt: éspedig, hogy alapvetően rossz a jogszabály. Ez ugyanis lehetővé teszi azt, hogy helyenként nem az egyéni körzetben első helyezést elérő jelölt, hanem a második, vagy akár harmadik helyezett jut be, így egyik pártnak sem lehet bizonyossága arról, hogy mely jelöltjei szereznek majd mandátumot a törvényhozásban. Az őszi választás ezért rendkívül nagy kihívás az RMDSZ számára is, a szövetség ugyanis országszerte négyszáznál is jóval több, felkészült, “parlamentképes” jelöltet kell kiállítania.

Markó Béla elmondta, a jelölési kritériumok, az eddigiekhez hasonlóan, legfőképp szakmai és politikai jellegűek lesznek: a jelöltnek vállalnia kell az RMDSZ programját, emellett jó szakmai felkészültségről kell tanubizonyságot tennie, de szintén döntő szempont az idegen nyelvek ismerete is.

Az RMDSZ-en kívüli csoportosulásokkal kialakítandó együttműködés kapcsán arra figyelmeztetett, mihamarabb választ várnak a Szövetségen belül kialakítandó belső koalícióra vonatkozó ajánlatukra: az RMDSZ nem várhat sokáig, ugyanis el kell indítania a jelöltállítási folyamatot, és ezután már aligha lehet majd módosítani a listákon. – Egyébként sem látjuk, miért kellene hónapokat várni: lehet, hogy kapós nagyon a menyasszony és sokat kell  kérlelgetni, de most nem egy ilyen helyzet van. Az RMDSZ nem egy sóhajtozó, óhajtozó kérő, amely megvárja, amíg a menyasszony megtárgyalja a szüleivel, a barátnőjével, hogy elfogadja e az ajánlatot. Volt egy tisztességes ajálatunk, nem az RMDSZ, hanem az erdélyi magyarság érdekében, nem kellene ezen heteken át gondolkodni – mondta a Szövetség elnöke, aki hozzátette, bár nem tekinthető határidőnek, július végéig le kellene ülni még egyszer tárgyalni a lehetséges együttműködésről.

Az SZDSZ-küldöttség erdélyi látogatásáról szólva kifejtette: örül annak, hogy az SZDSZ új elnöke, Fodor Gábor és az új vezetőség  – a magyarországi pártokkal folytatott tárgyalások mellett – az RMDSZ-szel is konzultálni kíván, a szombati, marosvásárhelyi találkozón ugyanis nagyon is konkrétan lehet majd tárgyalni arról, hogyan látja az SZDSZ új vezetősége a párt határon túli magyarokkal kapcsolatos politikáját.