„Az RMDSZ senkinek se csatlósa vagy melléklete”

„Az RMDSZ senkinek se csatlósa vagy melléklete”
Péntek délután a nagyváradi Polgármesteri Hivatal dísztermében területi választmányi gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Cseke Attila szenátor, megyei elnök politikai tájékoztatójával kezdődött.


Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke szerint egyedi országban élünk és ez a közéletre is kihat, elég ha csak az elmúlt napok nagypolitikai történéseit nézzük. A PNL elnökének ugyanis sikerült megerősítenie a pozíciójában a PSD elnökét azzal, hogy egy eleve kudarcra ítélt mutatvánnyal megemelte a kormányzópárt belső szolidaritását. Előállt azzal a „zseniális javaslattal”, hogy az ellenzék buktassa meg a kormányt, miközben matematikailag erre esély sem mutatkozott, politikailag tehát teljesen értelmetlen volt. Mindeközben megpróbálták különféle nézetekkel és tévhitekkel azt sulykolni a közvéleménynek, hogy az RMDSZ-en múlik az, hogy a kormány megy vagy marad, de a végszavazásnál, melyen az RMDSZ nem vett részt, világosan látszott, hogy nem a Szövetség harminc voksán dőlt ez el. „Az RMDSZ senkinek se volt soha a csatlósa vagy a melléklete, és az idő utólag mindig minket igazolt”- szögezte le a politikus, hozzátéve, hogy jelenleg a PSD-vel parlamenti együttműködési megállapodásuk van, amelyet félévente kielemeznek. Egyes kezdeményeseit támogatják a kormánykoalíciónak, de számos esetben ennek az ellenkezője is előfordult már, és ez ezután is így lesz.
Ugyanakkor az RMDSZ az ellenzéknek se a csatlósa, hanem mindig megvolt a sajátos hangja, mely olyan identitásmegtartó intézkedések meghozataláról és megvalósításáról szól, mint például az anyanyelvhasználat, a decentralizáció, az iskolák és a történelmi magyar egyházak támogatása, melyeknek mind-mind célja a közösségünk megmaradása és erősítése. A közérzet javításához persze hozzátartozik a gazdasági teljesítmény bővülése is, csak sajnos eddig az RMDSZ-nek nem adatott meg, hogy gazdasági, pénzügy vagy szállításügyi minisztert adjon, tehát „akik elégedetlenek, azok kopogtassak azoknak az ajtaján, akik ezeket a tárcavezetőket kinevezték”.

Eredmények

Azon meggyőződésének is hangot adott Cseke Attila: nehéz egy olyan ellenzékkel együtt menni, mely kvázi vezetőjének két évig csak magyarellenes megnyilvánulásai voltak. Ludovic Orban miért nem akkor volt kíváncsi a magyarok véleményére, amikor ellenezte a március 15-e megünneplését vagy a marosvásárhelyi római katolikus líceum működését?- kérdezte. Megjegyezte: érdekes módon Romániában az ellenzék használja a magyar kártyát figyelemelterelésre.
Az RMDSZ Bihar megyei elnök ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: egy olyan közigazgatási kódex készül, és lesz a napokban végszavazásra bocsájtva a képviselőházban, mely kisebbségi szempontból előrelépést jelent. RMDSZ-javaslatra tartalmazza, hogy a megyei önkormányzatok hatáskörébe kerüljön a jogosítványok kibocsátása és a gépjárművek forgalomba íratása, a prefektúrákon történjen meg a magyar nyelvű formanyomtatványok bevezetése, ott ahol 20 százalék alatti a kisebbség részaránya is dönthessen úgy az adott önkormányzat, hogy többnyelvű helységnévtáblákat tesz ki, valamint az utca-, piac- és tértáblák többnyelvűsítése.
A szenátor az igazságügyi törvénymódosításokkal kapcsolatban kifejtette: amikor egy országban több tíz olyan alkotmánybírósági döntés születik, hogy bizonyos büntetőtörvénykönyvi eljárások alaptörvény-ellenesek, akkor általában a kormány vagy a parlament záros határidőn belül módosítja ezeket. Romániában azonban nem ez történik, hanem évek telnek el úgy, hogy senki még a füle botját se mozgatja, és ugyanez a helyzet a kötelező európai uniós irányelvekkel is.

Rossz vicc

Úgymond hazai vizekre evezve, Cseke Attila elégtétellel nyugtázta, hogy a Megyei Tanácsban „kilenc hónapnyi cirkusz” után végre jóvá lett hagyva a koalíció 18. tanácsosának a mandátuma. Semmi értelme se volt a liberálisok mellébeszélésének, gáncsoskodásának, mert míg működnek a matematika szabályai és emberek élnek ezen a Földön, a 18 mindig több lesz mint 17, a választópolgárok akaratára pedig tekintettel kell lenni- közölte.
Végül egy mérőszalagot vett elő az RMDSZ Bihar megyei elnöke, mellyel Ilie Bolojan polgármesternek üzent annak apropóján, hogy a váradi önkormányzat arra készül, hogy 50 százalékos pluszadóval sújtsa azokat a belvárosi háztulajdonosokat, akiknek az ingatlanjuk nem illeszkedik az utcafrontba, vagy a megengedett magasságba. „Ez egy rossz vicc. Vannak érdemei Ilie Bolojannak és a polgármesteri hivatalnak, amiket mindig el fogunk ismerni, de ez a tervezet még a Gomba és a mélygarázs kudarcát is übereli. Azt tanácsolom: gyorsan felejtse el, mert különben Várad a közröhej tárgya lesz”- fogalmazott a honatya.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .