Az RMDSZ nemet mond a nyolc régióra

Az RMDSZ nemet mond a nyolc régióra
Az RMDSZ nem fogja megszavazni az ország regionalizálására vonatkozó törvényt, ha azt a jelenlegi nyolc fejlesztési régió alapján dolgozzák ki, szögezte le Cseke Attila Nagyváradon.

 

Csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján a kormányprogramról, azon belül pedig a regionalizálásról beszélt az újságíróknak Cseke Attila, volt egészségügy-miniszter, országgyűlési képviselő, a Képviselőház közigazgatási, területrendezési és ökológiai egyensúly bizottságának alelnöke. A kormányprogramról Cseke Attila elmondta, hogy nagyra törő projekteket foglal magában. Ezek közül a politikus kiemelte az áfa 24 százalékról 19 százalékra való csökkentését, a bruttó minimálbér 1200 lejre emelését 2016-ig, vagy a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 3,5 százalékos növekedését a mandátum végére, azaz 2016-ra. Ugyanakkor a költségvetési hiány csökkentését is tervezi a kormány, mely 2016-ra el kellene érje a 1,6 százalékot. Cseke Attila felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a gazdasági növekedés nem jelentős mértékű, akkor a kormány által felvállalt célkitűzések nem teljesülhetnek. Az említett célkitűzések teljesüléséhez az ország sokkal többet kell termeljen és kevesebben kell fogyasszon. Ennek azonban ellentmond a minimálbér növelésének terve. Mint Cseke Attila elmondta, 2008-ban, amikor nyolc százalékos volt a gazdasági növekedés, a minimálbért sikerült 500 lejről 700 lejre emelni, és kevéssé valószínű, hogy 3,5 százalékos növekedés mellett sikerül a minimálbér tervezett mértékű emelése. A kormány ugyanakkor azt is ígérte, hogy az összes folyamatban lévő nagyberuházást befejezi, ötven körgyűrűt épít és hat repteret változtat nemzetközi besorolásúvá. Bihar megye számára a legszomorúbb az, hogy a kormányprogramban jelzett új nagyberuházások közül egyik sem érinti az ország Észak-nyugati részét – jelezte Cseke.

A területi átszervezésről

A tervezett regionalizálásról szólva Cseke Attila elmondta, hogy ez a kormány egyik legfontosabb terve 2013-ban a területi átszervezés, mellyel többek között azt kívánják elérni, hogy a régiók Bukarest közvetítése nélkül, maguk is pályázhassanak uniós forrásokra. A kormány tervei szerint a jelenlegi nyolc fejlesztési régiót alakítanák át regionális adminisztratív egységgé. Ebben a rendszerben Bihar megye öt másik megyével együtt alkotna egy régiót, melynek központja Kolozsvár lenne. Cseke Attila emlékeztetett arra, hogy Bihar megye sohasem tartozott Kolozsvárhoz, ugyanakkor az RMDSZ-nek van egy regionalizálási törvénytervezete, mely már átment a Szenátuson és most a Képviselőházban van, és amelyben a szövetség tizenhat fejlesztési régió kialakítását szorgalmazza. Ebben a tervezetben Bihar Szilágy és Szatmár megyékkel alkotna régiót Nagyvárad régióközponttal. A politikus bejelentette, hogy januárban összehívja a Bihar megyei parlamenti képviselőket, hogy megbeszéljék azt, milyen közös álláspontot képviseljenek ebben a kérdésben, mert, mint mondta, szükség van egy közös álláspont kialakítására. Kérdésünkre válaszolva Cseke Attila leszögezte, hogy az RMDSZ nem fogja megszavazni a jelenlegi, nyolc fejlesztési régióról szóló területi átszervezési tervet. Végezetül hangot adott azon véleményének, hogy ha 2013 szeptemberéig nem valósul meg a regionalizálás, azt követően le fog kerülni a napirendről ez a kérdés.

Minimális elvárások

Cseke Attila kifejtette, hogy a kormány felvázolt egy minimális elváráslistát azzal kapcsolatban, hogy mivel kell rendelkeznie egy térségnek ahhoz, hogy régióvá lehessen átalakítani. Ezek a kritériumok a következők: egy regionális kórház, egy katasztrófavédelmi rendszer, egy európai rangú kulturális központ, egy regionális üzleti központ, egy nemzetközileg akkreditált egyetem és egy fejlett sportlétesítmény, valamint felújított közúti és vasúti infrastruktúra megléte. Cseke Attila nagy problémának nevezte azt, hogy Nagyvárad egyes kritériumokat nem teljesít, sőt, ami a sportlétesítményt, a kulturális központot és az üzleti központot illeti, még csak a projekt szintjén sincs kidolgozva semmi Nagyvárad vonatkozásában. Ezek stratégiai célkitűzésekké kell váljanak, különben Nagyváradból nem lesz régióközpont, szögezte le Cseke Attila. Kérdéseinkre válaszolva Cseke Attila elmondta, hogy az említett minimális kritériumokon kívül nincs tisztázva a kormányprogramban az, hogy milyen hatáskörökkel rendelkeznének a majdani régiók, de az sincs leszögezve, hogy a felsorolt létesítmények egyetlen városban, vagy a régió több helyszínén kell-e legyenek. Cseke elmondása szerint a jelenlegi megyék megmaradnának, és hatásköreiket is megtartanák, a régiók a bukaresti központtól vennének át hatásköröket, nem pedig a megyéktől. A politikus elárulta, hogy első körben a Bihar megyei honatyákkal fog egyeztetést kezdeményezni a regionalizálás kérdéséről, majd a másik két érintett megye – Szilágy, Szatmár – honatyáival is egyeztetéseket folytatnak majd. Cseke elárulta, hogy mind a Szilágy, mind a Szatmár megyei RMDSZ-képviselők is egyetértenek azzal, hogy a régióközpont Nagyváradon legyen.

Pap István