Az RMDSZ nem bánná, ha előrehozott választások lennének

Az RMDSZ nem bánná, ha előrehozott választások lennének
Nagyvárad- Csütörtök délután az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. A migránsok ügye és a bizalmatlansági indítvány volt a fő téma.

Kelemen Hunor örömének adott hangot, hogy az ET ülésén sikerült előremutató döntést hozni a migráns-ügyben. Úgy vélte: a II. világháború óta ez a legnagyobb kihívás, amivel a kontinens küszködik, és a folyamatnak még csak az elején tartunk, hiszen amíg Szíriában, Irakban vagy Afganisztánban káosz uralkodik, addig kevés esély mutatkozik a probléma rendezésére. Hozzátette: valószínűleg csődöt mondtak, vagy nem vették komolyan a jelzéseket az EU 28 tagállamának hírszerzései, hogy nem számoltak a történtekkel. A politikus ugyanakkor üdvözölte, hogy az említett csúcson kompromisszumos döntések körvonalazódtak a költségvetési források újraelosztását illetően is. Hangsúlyozta: meg kell tudni védeni az Európai Unió határait a törvénytelen határátlépőkkel szemben, mely közös erőfeszítéseket és biztonságpolitikát igényel, mert hosszú távon csak egy erős, a konföderáció elve alapján vagy Európai Egyesült Államként működő EU versenyezhet sikeresen az USA-val, Oroszországgal, Kínával vagy a feltörekvő dél-amerikai országokkal. Hozzáfűzte: sajnos egy másik típusú válság is kibontakozni látszik azáltal, hogy fennáll a német autóipar összeomlásának veszélye. Azt is kiemelte: az RMDSZ álláspontja az, hogy a kötelező kvótarendszer gyakorlatba ültetése kérdéses, hiszen ki dönti el, hogy egy bevándorló milyen alapon kerüljön Németországba vagy Romániába? Emellett a számok folyton változnak, a kelet-közép-európai régió pedig nem vonzó a menekültek számára, így még ha ide is osztják őket, ki tudja megakadályozni őket abban, hogy egy év múlva, miután minden hivatalos papírhoz hozzájutottak, ami a jogi státusukhoz tartozik, nem mennek tovább nyugat felé? Meglátásában az EU-nak vennie kéne a bátorságot, hogy együttműködve az USA-val és Oroszországgal a diplomáciai eszközök mellett akár katonaikat is bevessen azokban a konfliktuszónákban, ahol radikális iszlám terroristák fenyegetnek, mert másképp ott nem lesz béke. Az utóbbi hetek román-magyar adok-kapjával kapcsolatban megjegyezte: sokkal több nyugalomra volna szükség, a román kormányoldalnak pedig nagyobb önmérsékletet kellene tanúsítania, hiszen Romániát távolról sem érinti úgy a migráns-probléma, mint Magyarországot. Ezzel együtt szerinte a szópárbaj néhány napon belül lecseng, már vannak erre utaló jelek.

Bizalmatlanság

Kelemen Hunor arról is beszélt: a hét eleji elnökségi ülést követően az a döntés körvonalazódik, hogy a jövő heti közös frakcióülésen úgy határoznak, hogy az RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt. Nyilvánvaló ugyan, hogy a Ponta-kormány nem fog megbukni, de a politikai logika azt diktálja, hogy ellenzéki tömörülésként a Szövetség igennel szavazzon, illetve a választói is ezt várják el tőle. Úgy fogalmazott: a jelenlegi kormány az utóbbi időben elég sok olyan gesztust tett, melyek azt mutatják, hogy nem tekint partnerként a romániai magyarságra, és azzal is tisztában vannak, hogy a döntésüknek következménye lesz, de akár azt is készek vállalni, hogy a PSD ezért bosszút áll. Hangsúlyozta: a bizalmatlansági eljárás kezdeményezésére vonatkozó dokumentumot azért nem írta alá az RMDSZ, mert az kizárólag a miniszterelnök személyét ért vádak miatt született, a Szövetség pedig a kormány tevékenységéről fog és akar véleményt mondani. Nem zárja ki viszont annak lehetőségét sem, hogy előrehozott választások lesznek jövőre az önkormányzatiakkal egy időben, mert „mintha mindenkinek ez lenne az érdeke”, és ezzel az RMDSZ is egyetértene.

Ciucur Losonczi Antonius