Az RMDSZ-nek kötelessége tájékoztatni

Bihar megye – A Bihar megyei RMDSZ ingyen fogja lefordíttatni a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges dokumentumokat, és az erre a célra szolgáló fényképeket is ingyen készítteti el, jelentette be Szabó Ödön a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

A Bihar megyei RMDSZ szombati rendkívüli küldöttgyűlésen Szabó Ödön ügyvezető elnök a magyar állampolgárságról szólva emlékeztetett arra, hogy a megyei RMDSZ 2004-ben 30 ezer aláírást gyűjtött, azt kérve ezáltal, hogy a Magyarország terjessze ki a magyar állampolgárságot a határon túli magyarokra is. Ehhez kapcsolódva Szabó hangsúlyozta: „Nem vagyok hajlandó elfogadni semmilyen kioktatást. Nem igaz az, hogy egyeseknél van a bölcsesség köve, míg mások nem tájékoztathatnak a magyar állampolgárságról!” A politikus kiemelte azt, hogy a Magyarországgal szomszédos országok közül egyedül csak Romániában létesültek demokrácia központok, de mint mondta, az RMDSZ is folytathatja a tájékoztatást a magyar állampolgárság megszerzése ügyében. „45 embert képeztünk ki arra, hogyan  kell kitölteni az űrlapokat, milyen dokumentumokat kell beszerezni.” Szabó Ödön vehemensen hangoztatta, hogy a Bihar megyei RMDSZ öt nap alatt húszezer aláírást gyűjtött, amelyeben ahhoz kértek a támogatást, hogy akarják-e az emberek azt, hogy tájékoztassák őket a kettős állampolgárságról. „Mi házhoz visszük az információt, minden faluba, minden községbe elmegyünk” – szögezte le Szabó, aki hozzátette: „Jövő hét végétől (ennek a hétnek a végén szerk. megj.) lesz forrás arra, hogy az RMDSZ irodákon keresztül ingyenesen fordíttassák le a polgárok a dokumentumaikat és készíthessék el a fényképeket.” Megemlítette: „akik nagy magyarnak tarják magukat, azok pénzért fordíttatják a dokumentumokat, kereskednek a magyar állampolgársággal, és a magyar kormány is kibírhatta vona azt a plusz költséget, ami a fordításokkal jár, ha már a demokrácia központok felállítására annyi pénzt költött.”  Szabó Ödön kitért arra is, hogy az RMDSZ szemére vetették azt, hogy bizonyos helyeken megpróbálta megakadályozni demokrácia központok létesítését. Erre így reagált Szabó: „ki olyan hülye, hogy a gyilkos kezébe adja a fegyvert, amellyel aztán megygyilkolja őt?!” Végezetül a politikus felhívta az RMDSZ szervezetek figyelmét arra, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel folytassák a polgárok tájékoztatását a magyar állampolgárság megszerzése ügyében. „Az RMDSZ-nek nem csak lehetősége, de kötelessége tájékoztatni!” – mondta.  
 
Sértő felirat
 
Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere beszámolt arról, hogy Debrecen és Hajdúböszörmény önkormányzatával együttműködve áprilisban közös ünnepséget szerveznek a kedvezményesen megszerezhető magyar állampolgárság első kérvényezőinek eskütételére. Ezt követően kitért a Nagyváradon a téli ünnepek alkalmával kitett magyar feliratok ügyére is, azt állítva, hogy Ilie Bolojan polgármester azt mondta neki, hogy sértő az, hogy a Kellemes Ünnepeket! felirat több helyre csak magyarul lett kihelyezve, ezért a polgármester kérte, hogy vétessék le ezeket a feliratokat, amelyek azonban mégis a helyükön maradtak. Béres Csaba Székelyhíd polgármestere felszólalásában kijelentette, hogy felvette a kapcsolatot a környékbeli református tiszteletesekkel, hogy biztosítsanak helyet a magyar állampolgárság megszerzésére vonatkozó tájékoztatás lebonyolítására, azzal indokolva lépését, hogy ne adjon támadási felületet az RMDSZ ellen. Kiss Sándor erre reagálva kijelentette, hogy a tájékoztatást az RMDSZ székházakban kell folytatni.
 
A tanügyiről
 
Végezetül Szabó Ödön beszélt az új tanügyi törvényről, melyről elmondta, hogy az talán soha nem valósult volna meg, ha a koalíciós partner nincs kényszerhelyzetben. Majd kiemelte a törvénynek a magyar közösség szempontjából kedvező passzusait, például azt, hogy a román nyelvet idegen nyelvként oktatják majd a kisebbségi iskolákban, ami megkönnyíti a gyerekek számára a román nyelv elsajátítását. Az egyik legfontosabb pozitívuma a jogszabálynak, hogy Románia történelmét és földrajzát is kisebbségi nyelven fogják oktatni. Szabó ennek kapcsán felhívta a figyelmet: „Ezzel pedagógusok állása fog megszűnni, de lehetőség van megtanulni magyarul.” Majd hangsúlyozta: aki vitatja az RMDSZ által elért eredményelet, az hazudik, név szerint említve a Magyar Polgári Pártban valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsban szerepet vállaló Lengyel Györgyöt és Orbán Mihályt. Pető Csilla parlamenti képviselő felszólalásában 2010 egyik legjelentősebb megvalósításának nevezte a tanügyi törvény elfogadását.
 
Pap István