Az RMDSZ lezártnak tekinti a megbeszéléseket

Az RMDSZ lezártnak tekinti a megbeszéléseket
Marosvásárhely – Három fontosabb tényező: a magyar-magyar verseny kiiktatása és elkerülése „hogy ne erre pazaroljuk az energiáinkat”, egy erősebb parlamenti képviselet valamint egy minél szolidárisabb politikai fellépés fontos esetekben, késztette az RMDSZ-t arra, hogy belső koalíciós ajánlatot tegyen az MPP felé, ismertette Markó Béla Szövetségi elnök.

Szombati marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján, kihangsúlyozta, a helyhatósági választások eredményeiből jól látszik az, hogy sem az MMP-nek sem más magyar pártnak nincs esélye bejutni a román parlamentbe. Szerinte „aki külön akar részt venni a választásokon az csak rombolni akarja mások esélyét”.
Markó Béla azt várta, hogy az MPP elfogadja az RMDSZ ajánlatát, kijelentette, hogy már másodszor fordul elő, hogy Szász Jenő, az MPP elnöke, „egy körvonalazódó egyezséget az utolsó pillanatban megtorpedóz”. A szövetségi elnök sajnálja, hogy az MPP nem ismerte fel az esély pillanatát és a számára kínálkozó esélyt. „Azt kell mondanom, hogy ez a pillanat elmúlt, lejárt”, jelentette ki. A parlamenti választásokra vonatkozó megbeszélések az RMDSZ lezártnak tekinti, de nem zárta le a párbeszédet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal és Tőkés Lászlóval, akik megtettek mindent, hogy létrejöjjön a két magyar párt közötti megegyezés.
Az RMDSZ egyedül vesz részt a parlamenti választásokon „eddig sem féltünk a sötétben és ezután sem fogunk félni” fogalmazott Markó Béla. Rámutatott, az MPP-ben is vannak értékes emberek, akikre szüksége van a közösségnek és „várjuk őket az RMDSZ-ben, várjuk azokat is, akik netán jelöltetni akarják magukat”, tette hozzá.

Kitérve a parlamenti választásokra való felkészülésre, ismertette, hogy jövő hét pénteken, augusztus 1-én, Kolozsváron összeül a TEKT és SZÁT mivel lassan „már formálisan is” meg kell határozni az RMDSZ kampányát és gondolkodni kell az RMDSZ üzenetének minél pontosabb közvetítéséről.