Az RMDSZ leadta a listáját

Az RMDSZ leadta a listáját
Nagyvárad- Hétfő reggel az RMDSZ Bihar megyei szervezetének parlamenti képviselő- és szenátorjelöltjei a megyeházán benyújtották az induláshoz szükséges irataikat a Megyei Választási Irodánál.

 

A tizenhárom jelölt közül Grim András és Bálind György objektív okok miatt nem lehetett jelen, a parlamenti tisztségre pályázókat pedig Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, a Megyei Tanács alelnöke is elkísérte. Bihar megyében az 1-es számú szenátori kollégiumban Biró Rozáliát, a 2-esben Ferkő Jenőt, a 3-asban Szíjjártó Zoltánt, a 4-esben Csuzi Istvánt indítja az RMDSZ, míg az 1-es számú képviselői kollégiumban Cseke Attilát, a 2-esben Szabó Ödönt, a 3-asban Grim Andrást, a 4-esben Bálind Györgyöt, az 5-ösben Fenesi Tibort, a 6-osban Pető Csillát, a 7-esben Ambruzs Ferencet, a 8-asban Pásztor Sándort, a 9-esben pedig Huszár Istvánt.

Pozitív kampány

Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke azt nyilatkozta: elkészült a Szövetség jelöltállítási listája, az Állandó Tanáccsal közösen az ehhez szükséges utolsó döntéseket is meghozták. Megítélésében egy nagyon erős csapattal vágnak neki a választásnak, olyan emberekkel, akik tapasztalattal rendelkeznek akár a törvényhozásban, akár az RMDSZ vezetésében, vagy az önkormányzati munkában, esetleg civilként dolgoztak különböző területeken, vagy intézményeket irányítottak. „Úgy értékelem, hogy nagyon sikeresen tudnak majd szerepelni a parlamenti választásokon”, mondta. Hozzátette: fontosnak tartja azt, hogy minél magasabb legyen a részvétel, ezért arra kér minden magyart, hogy menjen el szavazni december 9-én, hisz látható, hogy minden eddig elért eredmény megkérdőjelezhetővé válik, ha nem tudjuk ezeket megvédeni. Így történt ez például Nagyváradon a Szacsvay Imre Általános Iskola Stănişoarei/Garay utcai épületrészével is, és ehhez hasonlóan fordulhat elő másutt is, ha nem tudunk részesei lenni annak a döntési mechanizmusnak, amely egy országnak, egy megyének vagy egy helyi közösségnek a sorsáról határoz, illetve beleszólási lehetőséget biztosít.

„Azt gondolom, hogy az RMDSZ ugyanúgy egy nagyon korrekt kampányt fog véghezvinni, ahogy máskor is tette. A jövőről szeretnének beszélni, arról, hogy milyen terveink vannak. Úgy vélem, lényeges lesz, hogy az elkövetkezendő időszakban a régiók átszervezésénél egy erős frakcióval rendelkezzünk, hogy amikor az ezzel kapcsolatos viták lezajlanak, az erdélyi magyarságnak a lehető legerősebb parlamenti képviselete legyen, mely az elképzeléseit érvényesíteni tudja. Másrészt pedig a következő ciklusban alkotmánymódosításra kerül sor, és a már meglévő kisebbségvédelmi rendelkezéseket esetleg újabbakkal tudjuk megtoldani”, közölte a politikus. Hangsúlyozta: pozitív kampányra készülnek, s abban reménykednek, hogy mások is hasonlóan viselkednek majd. Nem kívánnak csatározásokba belemenni, mert nekik nem a magyarok az ellenfeleik, hanem meglátásukban a román részvételt kell túlhaladni a magyar részvétellel annak érdekében, hogy a mandátumaikat meg tudják őrizni.

A politikai alakulatok október 31-ig adhatják le jelöltlistáikat, a hivatalos kampány pedig a december 9-i parlamenti választ megelőző egy hónapban fog zajlani.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .