Az RMDSZ kész tárgyalni az MPP-vel a belső koalícióról

Az RMDSZ kész tárgyalni az MPP-vel a belső koalícióról
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kész asztalhoz ülni a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselőivel, ha annak vezetői elfogadják a belső koalícióra vonatkozó javaslatot, amelyet Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is alkalmasnak tart az összefogás megteremtésére.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerdán a péntek délelőttöt és Marosvásárhelyt jelölte meg a tárgyalások lehetséges időpontjaként, illetve helyszíneként a Szász Jenő MPP-elnöknek szóló levelében. Leszögezte, hogy az RMDSZ továbbra is a belső koalíciót tekinti megoldásnak.
Ez azt jelentené, hogy az RMDSZ az őszi parlamenti választások előtt saját jelöltlistáin biztosítana bejutó helyeket az MPP-nek, e párt politikusai pedig megtarthatják majd önállóságukat. A legutóbbi helyhatósági választásokon elért eredmények határoznák meg az arányokat: az RMDSZ országos szinten 85 százalékot ért el az MPP 15 százalékával szemben.
Szász Jenő mindeddig ragaszkodott a választási koalícióhoz, amelyben nem az RMDSZ listáira kerülnének fel jelöltjei, hanem “egyenrangú félként” szerepelnének abban. Markó szerdai levelében egyértelművé tette: a pénteki marosvásárhelyi találkozó akkor jön létre, ha az MPP vezetősége a belső koalíció részleteiről hajlandó tárgyalni. Nem ismeretes, milyen választ ad erre Szász Jenő.
Az RMDSZ javaslatát mindesetre az RMDSZ és az MPP között közvetítő Tőkés László méltányosnak, reális alapokon nyugvónak minősítette a múlt szombaton Markóval Bálványosfürdőn lezajlott találkozóján.
Ezt a véleményét megerősítette szerdán Budapesten, ahol találkozott Orbán Viktorral. Úgy fogalmazott: a Fidesz által meghirdetett új egyezséget szeretnék a Kárpát-medence viszonylatában is megvalósítani. Markó Béla javaslata szerinte ebbe az irányába mutat. Úgy vélte, ezen az egyezségen mindegyik fél csak nyerhet, erősítheti a romániai magyar képviseletet Románia parlamentjében.
Ezt a megerősödést szorgalmazta Orbán Viktor is, aki a püspökkel folytatott tárgyalások után a sajtónak hangsúlyozta: “Mi nem kívánunk (…) beleavatkozni az Erdélyben egymással versengő felek tárgyalásaiba, de jelezni szeretnénk, mi egy erős Erdélyben vagyunk érdekeltek, ehhez pedig megállapodás kell”. A politikus az RMDSZ ajánlatáról azt mondta: kiválóan alkalmas arra, hogy ennek alapján a megállapodás létrejöjjön.