Az RMDSZ húsz éve ugyanott ünnepel

Az RMDSZ húsz éve ugyanott ünnepel
Egyesek március 15-ét közös ünneplés helyett provokációra akarják felhasználni, véli Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

„Az RMDSZ Nagyváradon több mint húsz éve folyamatosan ugyanazokon a helyszíneken, ugyanabban az időben rendezi meg a rendezvényeit, azért, mert szeretnénk, hogy minél nagyobb számban és közösen ünnepelhessen a váradi magyarság” – reagált Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke lapunk azon kérdésére, melyben arra kerestük a  választ, hogy március 15-re miért foglalta le a szövetség a délutáni órákra az összes olyan köztéri helyszínt, ahol az 1848-49-es magyar forradalmat és szabadságharcot ünnepelni lehet.  „Az RMDSZ nem mond le azokról az időpontokról, amelyeken az elmúlt években is megrendezte rendezvényeit” – jelentette ki Szabó Ödön, hozzátéve, hogy a korábbi években is erre a délután háromtól este nyolc óráig terjedő időintervallumra foglalta le a szövetség a helyszíneket. „Azok, akik akkor külön ünnepeltek azokon a helyszíneken, engedély nélkül tették, mint ahogy most is megtehetik azt, hogy engedély nélkül ünnepeljenek azokon a helyszíneken az RMDSZ által lefoglalt időpontokban.” Szabó Ödön leszögezte: „évek óta ugyanazt a rendezvényengedélyeztetési kérvényt nyújtjuk be. Már most kijelentem, hogy mi jövőre is ugyanazokban az időpontokban, és ugyanazokon a helyszíneken rendezzük meg ünnepi megemlékezéseinket. Vannak események, amelyeket nem megosztásra kell felhasználni, hanem értékeinket kell felmutatnunk általuk” – fogalmazott Szabó Ödön.

Közösen

Arra a kérdésünkre, hogy az idén miért nem ünnepel közösen az RMDSZ és a Tőkés László nevével fémjelzett politikai oldal, Szabó Ödön ezt válaszolta: „A másik oldal nem keresett meg minket, mert nem akarnak együtt ünnepelni velünk.” Végezetül az ügyvezető elnök elmondta: „Sajnos egyesek március 15-ét nem ünneplésre, hanem provokációra használják. Az RMDSZ soha nem fogja támogatni a megosztást: vannak jobb dolgok, amiket át lehet venni Magyarországról, de a megosztás nem ilyen. A korábbi években is volt példa külön ünneplésre, de azután megvolt a  bölcsesség ahhoz, hogy közösen ünnepeljünk.  Egyesek nem akarják, hogy a magyarság együtt ünnepeljen, és nem a románok azok.”

Pap István