Az RMDSZ feljelentette az Új Jobboldal román szélsőséges szervezetet

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezete feljelentést tett az Új Jobboldal (Noua Dreapta) elnevezésű román szélsőséges szervezet ellen, mivel az egyesület tagjai náci jelvényeket használtak, és uszító jellegű magyarellenes szlogeneket skandáltak március 14-én egy általuk szervezett rendezvényen, Kolozsvár belvárosában.

A kolozsvári Szabadság emlékeztet, hogy már egy héttel korábban írt cikket erről az esetről, megállapítva, hogy a kolozsvári rendőrség kettős mércével mért. A lap akkor arra utalt, hogy december elsején bekísérték a rendőrségre az Új Magyar Gárda Székely Szakaszának képviselőit, míg az ellenük tüntető Új Jobboldal képviselőinek semmi bajuk nem esett, bár sértő és rágalmazó, a magyarságot gyalázó és Trianont éltető szlogeneket skandáltak. Március 14-én a román rendőrség ugyancsak szemet hunyt az Új Jobboldal törvénysértései fölött (náci jelvényeket viseltek ruháikon a felvonulásuk során), míg március 15-én ismét bekísérték a rendőrségre a Magyar Gárda Székely Szakaszának “parancsnokát” és a KMDSZ (Kolozsvári Magyar Diákszövetség) három képviselőjét, pedig utóbbiak engedélyezett rendezvényt készítettek elő, és semmi közük nem volt a Magyar Gárdához.
Az RMDSZ helyi képviselői elfogadhatatlannak tartják, hogy a kolozsvári rendőrség kettős mércét alkalmazott a különböző szélsőségesmegnyilvánulásokkal szemben – mondta a Krónikának Molnos Lajos, a szövetség megyei szervezetének ügyvezető elnöke. “Az Új Jobboldal tagjai közül többen is náci jelvényeket viseltek, és uszító jellegű magyarellenes szlogeneket skandálva vonultak fel Kolozsváron. Az ilyen jelvények használatát a törvény tiltja. Nagyon sok függ a jogalkalmazástól: úgy gondoljuk, mindennemű szélsőséggel szemben egyenlő mércével kell fellépni, ellenkező esetben a törvény alkalmazása diszkriminatívvá válik” – mondta a tisztségviselő.
A Krónika pénteki vezércikkében azt írja: az egyébiránt egyszerű jogi ügy már az elejétől nemzetiségi síkon futott. De az esetnek nem az adja az etnikai töltetet, hogy magyar szervezet tett bűnügyi feljelentést román szervezet ellen, hanem az, hogy a rendőrség egyféleképpen alkalmazza a szélsőséges megnyilvánulásokat és a totalitárius jelképeket tiltó törvényt magyarokra, és egészen másképpen románokra. Vagyis a rendőrség mind a magyar, mind a román fiataloknál észleli a törvénysértést, de míg az előbbiekkel szemben a törvény betűje szerint jár el, az utóbbiak előtt – a folytatásnak gyakorlatilag szabad utat engedve – cinkosan szemet huny – állapítja meg a szerző.
“Az egész ügyben az lett volna a normális, ha valamelyik román szervezet tett volna feljelentést az Új Jobboldal ellen a náci jelképek viselése és a másik nemzet sértegetése, egyáltalán szélsőséges megnyilvánulások miatt. Mint ahogyan a magyar szélsőségesek ellen is magyar szervezetnek kellett volna felszívnia a vizet” – írja a kommentátor.

(MTI)