Az RMDSZ elkezdte az aláírások gyűjtését Kelemen Hunor államfőjelöltségéhez

Az RMDSZ elkezdte az aláírások gyűjtését Kelemen Hunor államfőjelöltségéhez
Kolozsvár, 2014. augusztus 11., hétfő (MTI) – A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elkezdte a Kelemen Hunor RMDSZ-elnök államfőjelöltségéhez szükséges aláírások összegyűjtését – jelentette be hétfőn Kovács Péter, a szövetség főtitkára és kampányfőnöke.


Amint az RMDSZ hírlevele közölte, ahhoz, hogy Kelemen Hunor elindulhasson a választási versenyben, szeptember 23-ig 200 ezer támogató aláírást kell a szövetségnek összegyűjteni és benyújtani a Központi Választási Irodához.
“Ebben a kampányban is meg kell mutatnunk, hogy erős közösség vagyunk, hogy minket nem lehet megkerülni, ha az ország jövőjéről döntenek” – hangsúlyozta az elkövetkező hónapok fontosságát a kampányfőnök.
“Kelemen Hunornak képviselnie kell a magyarok érdekeit, hangot kell adnia gondjainknak, elvárásainknak. A magyar államelnök-jelölt közösségünk hangja” – jelentette ki Kovács Péter. A főtitkár komoly, kiegyensúlyozott vezetőként jellemezte Kelemen Hunort, aki jól ismeri az erdélyi magyar közösség értékeit és problémáit. Olyan politikusként mutatta be, akiben a magyarok bíznak, és akit a román politikusok tisztelnek és meghallgatnak.
“A Szövetség jelöltje minden magyar embert képvisel” – mutatott rá Kovács Péter. A kampányfőnök tájékoztatása szerint az RMDSZ-székházakban, és a szövetség színeiben tisztséget nyert polgármesterek hivatalában is gyűjtik az aláírásokat.
A román választási törvény 200 ezer támogató aláírás összegyűjtéséhez köti a választásokon való indulást. A törvény értelmében csakis a 18. életévét betöltött, szavazati joggal rendelkező személyek gyűjthetnek aláírásokat és írhatnak alá. Egy személy csak egyetlen jelöltet támogathat aláírásával.
Az RMDSZ mellett az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is jelöltet kíván állítani a választási versenybe. Az EMNP vasárnap jelentette be, hogy Szilágyi Zsoltot, a párt alelnökét indítja az államfőválasztáson. Magyar-magyar versenyre akkor kerülhet sor a választáson, ha mindkét pártnak sikerül legkevesebb 200 ezer aláírást összegyűjteni.
A települési szinten is jól szervezett RMDSZ az elmúlt években tucatnyi alkalommal gyűjtött több mint 200 ezer aláírást. A szövetség ellenzékének 2007-ben sikerült az eddigi legjelentősebb eredményt elérnie. Ekkor a pártstruktúrával még nem rendelkező ellenzék 137 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy Tőkés László függetlenként indulhasson az európai parlamenti választáson. Romániában mintegy 1,05 millió magyar választópolgárt tartanak számon.