Az RMDSZ bevonta a Székelyföld-táblát a sepsiszentgyörgyi prefektus hivatala elől

Az RMDSZ bevonta a Székelyföld-táblát a sepsiszentgyörgyi prefektus hivatala elől
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kovászna megyei szervezete eltávolíttatta a sepsiszentgyörgyi prefektusi hivatal elől azt a 12 négyzetméteres molinót, amellyel korábban arra kívánta emlékeztetni a kormány megbízottját, hogy a Székelyföldön van.

 

Tamás Sándor, az RMDSZ Kovászna megyei szervezetének elnöke a maszol.ro hírportálnak elmondta, gesztust kívántak tenni a kormány és a prefektus felé a tábla eltávolításával.

A politikus – aki a Kovászna megyei önkormányzat elnöki tisztségét is betölti – hozzátette, a molinó eltávolítását a prefektussal folytatott háttérbeszélgetések előzték meg, amelyek eredményeinek napokon belül meg kell mutatkozniuk.

E beszélgetések tartalmáról nem kívánt nyilatkozni a politikus. Tamás Sándor azt is megjegyezte, az elmúlt napok szeles időjárása miatt a tábla tartószerkezete javításra szorul.

Dumitru Marinescu prefektus az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva a normalitás és a jobb megértés felé tett lépésként értelmezte a tábla eltávolítását.

Az RMDSZ 2012. november 5-én parkolta le a prefektus hivatalával szemközt azt a gépkocsi-utánfutót, amelyre Sic – Terra Siculorum (Székelyföld neve latinul) feliratú, a székely zászlóra emlékeztető 12 négyzetméteres molinót rögzített.

A gesztussal Codrin Munteanu akkori prefektusnak a székely zászló eltávolítására irányuló intézkedései ellen kívántak tiltakozni. A magyar szimbólumok elleni fellépéseiről elhíresült Codrin Munteanut február elején Dumitru Marinescu váltotta a prefektusi tisztségben.

Címkék: ,