Az RMDSZ az alkotmánymódosításra és saját törvénytervezetei elfogadtatására összpontosít

Az RMDSZ az alkotmánymódosításra és saját törvénytervezetei elfogadtatására összpontosít
A román alkotmány módosítására és saját törvénytervezetei – köztük a székelyföldi autonómia-tervezet – elfogadtatására összpontosít a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a parlament hétfőn kezdődött tavaszi ülésszakán – közölte az MTI-vel Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

A politikus kifejtette: tavaly sikerült néhány, a magyar közösség számára fontos előírást elfogadtatni az alkotmánymódosítás szövegezése során, mint például a nemzeti jelképek szabad használatát, vagy a kulturális autonómia elvét. Az RMDSZ egyik prioritása, hogy ezek benne maradjanak a most véglegesítendő tervezetben. A szövetség arról sem tett le, hogy az alaptörvény lehetővé tegye a különleges státusú régiók megalakítását: ezt a javaslatot az alaptörvényt szövegező bizottság tavaly elvetette.

Borbély László megerősítette: az RMDSZ ebben az ülésszakban törvénytervezetet készül beterjeszteni a székelyföldi autonómiáról. Rámutatott: nagyon fontosnak tartja, hogy a tervezetet a románok is megismerjék, és ne olvasatlanul seperjék le az asztalról. Az RMDSZ ezért nemcsak a politikusokat, hanem a román közvéleményt is meg akarja szólítani, és meggyőzni az embereket arról: az autonómia nem irányul senki ellen, nincs miért félniük tőle – magyarázta.

“Az egyik taktika ilyenkor, hogy beteszik egy fiókba és nem tűzik napirendre. Tudatában vagyunk ennek, de el kell indulni ezen az úton, hiszen nyilvánvaló ez célunk és prioritásunk” – mondta az RMDSZ politikai alelnöke.

Rámutatott: továbbra is prioritás az RMDSZ számára a kulturális autonómiáról szóló kisebbségi törvény elfogadtatása. Ezt a jogszabálytervezetet már 2005-ben beterjesztette, és azóta sem döntött róla a bukaresti parlament. Borbély László szerint a tavaszi ülésszak prioritásai között szerepelnek az RMDSZ anyanyelv-használati törvénykezdeményezései is, amelyek az egészségügyben, illetve az igazságszolgáltatásban szabályoznák a kisebbségi nyelvi jogokat.