Az RMDSZ alkotmányellenesnek tartja a romániai népszavazási küszöb leszállítását

Az RMDSZ alkotmányellenesnek tartja a romániai népszavazási küszöb leszállítását
Az alaptörvénybe ütközőnek tartja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a népszavazások érvényességi küszöbének leszállítását, ezért a többi ellenzéki párttal közösen az alkotmánybíróságtól kérte a múlt héten elfogadott módosítás érvénytelenítését – jelentette be keddi bukaresti sajtóértekezletén Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

 

A bukaresti képviselőházban szerdán elfogadott jogszabály szerint a választói névjegyzékben szereplők több mint fele helyett a választók több mint 30 százalékának a részvételére lesz szükség ahhoz Romániában, hogy egy referendum érvényes legyen.

Kelemen Hunor kifejtette: az új küszöb lehetővé tenné, hogy az RMDSZ – és más pártok – polgármestereit, megyei tanácselnökeit, sokkal kisebb szavazataránnyal leváltsák, mint ahogy megválasztották, ami az RMDSZ szerint alkotmányellenes.

Rámutatott: a népszavazási küszöb leszállítása a községek, városok közigazgatási határainak megváltoztatását is megkönnyíti, ami felhasználható a magyar közösségek ellen.

“Maros, Hargita, Kovászna megyétől kezdve egészen föl a Partiumig szét lehet szedni településeket, magyar településeket román községekhez lehet csatolni, anélkül, hogy a magyar embereknek a véleménye egyáltalán számítana” – ecsetelte az RMDSZ elnöke. Hozzátette: mindez sérti az alkotmányos elveket, ezért reméli, hogy a taláros testület visszaküldi a jogszabályt kijavításra a parlamentnek.

Kelemen Hunor beszámolt arról, hogy az alkotmánymódosítás szövegét előkészítő parlamenti bizottság elvetette az RMDSZ-nek azt az indítványát, hogy a helyi közösségek népszavazással dönthessenek az őket érintő közigazgatási felosztás megváltoztatásáról.

Az RMDSZ elnöke szerint a kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) “szavazógépezete csaknem tökéletesen működik”. Megállapította: az alkotmánymódosítás előkészítésénél az USL nem törekszik konszenzusra az ellenzékkel és a magyar érdekképviselettel.

Kelemen Hunor bírálta a közigazgatási régiók bevezetésének szándékát, amely szerinte a bürokráciát növeli. Az uniós források hatékonyabb lehívásához nincs szükség újabb közigazgatási szintre, hanem a kisebb, legfeljebb három-négy megyét tömörítő, fejlesztési régiókra – hangsúlyozta bukaresti sajtóértekezletén az RMDSZ elnöke.