Az RMDSZ a Néppárti Kongresszus egyik házigazdája

Az RMDSZ a Néppárti Kongresszus egyik házigazdája
„Az RMDSZ az egyik házigazdája az Európai Néppárt soron következő kongresszusának, amelyet október 17 -18-án rendeznek meg Bukarestben” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök ma, szeptember 18-án Bukarestben, a Külügyi Tanács ülésén.

Az ülésen részt vett Borbély László politikai alelnök, Frunda György szenátor, Winkler Gyula EP képviselő és Korodi Attila parlamenti képviselő valamint Kelemen Kálmán, a Kereszténydemokrata platform elnöke.

„A Néppárt 20 év után először módosítja alap-programját, és az RMDSZ-nek most lehetősége van beleszólni ezekbe a döntésekbe és hangsúlyosabban megjeleníteni a nemzeti kisebbségek problematikáját a nemzetközi politikai közvélemény előtt. Az Európai Unió és az európai parlamenti pártok a nemzeti kisebbségek ügyében rendkívül visszafogottak, legyen szó akár őshonos, akár betelepedett kisebbségről. Éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk a folyamatos tájékoztatást, hogy minél több fórumon ismertessük helyzetünket és a néppárti kongresszus is jó alkalmat teremt arra, hogy felmutassuk egy másfél milliós közösség érdekérvényesítő képességét” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Winkler Gyula EP képviselő az ülésen ismertette az európai polgári kezdeményezést, amelyet ez év februárjában az RMDSZ képviselői a FUEN-el közösen felvállaltak és amellyel élni kívánnak. A kezdeményezés eszközével bármely európai uniós állampolgár élhet, és amennyiben egy adott témában több országban összegyűjt egy millió aláírást, a kezdeményezést az Európai Parlament bizottsága véleményezi és napirendre is tűzheti.

„A polgári kezdeményezés egy olyan eszköz az erdélyi magyarság kezében, amely lehetőséget teremt számunkra arra, hogy kisebbségi kérdéseket is hangsúlyosan tematizálhassunk európaszerte és az Európai Unió legfőbb döntéshozó testületében, az EU parlamentben. Az RMDSZ élni kíván ezzel a lehetőséggel, és szakértőink egyeztetnek a többi európai ország kisebbségi szervezeteinek képviselőivel is, csakúgy, mint a FUEN-el a közös fellépés érdekében ”- mondta el Borbély László politikai alelnök.