Az RMDSZ a magyar kormányok megbízható és kiszámítható partnerének tekinti magát

Az RMDSZ a magyar kormányok megbízható és kiszámítható partnerének tekinti magát
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az elmúlt 25 év magyar kormányai megbízható és kiszámítható partnerének tekinti magát.

Az RMDSZ ezt abban a szerdai közleményben közölte, amelyben Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének a keddi közleményére válaszolt. Az SZNT elnöke azt rótta fel Kelemen Hunornak, hogy az autonómiáról folytatott hétfői bukaresti pódiumbeszélgetésen nem védte meg a magyar kormányt, amikor román értelmiségiek úgy vélekedtek: Orbán Viktor támogatása inkább teher, mint segítség az RMDSZ-nek, és bírálták a magyar alkotmányt.
Az RMDSZ szerint “Izsák Balázs árnyékra vetődött”, amikor újságcikkek alapján fogalmazta meg véleményét, és “valótlanságokat tartalmazó nyilatkozattal próbálja manipulálni az erdélyi magyar közvéleményt”.
Az RMDSZ közölte: aktív szerepet vállal a magyar kormány nemzetpolitikájának alkalmazásában, és mindig is híd szerepet töltött be a két ország között, azt hangsúlyozván, hogy az erős Magyarországgal való partnerségi kapcsolat az erdélyi magyarok javát szolgálja.
Az RMDSZ szerint Izsák Balázs “rossz célpontra lő, hiszen az autonómia kérdésében nem az RMDSZ-t, hanem a román közösség közönyét, elutasítását kell legyőzni”. Azt is hozzátette, hogy a bukaresti pódiumbeszélgetés teljes felvétele hamarosan elérhető lesz az RMDSZ honlapján.
Az SZNT a székelység – pártok fölött álló – közképviseleti testületeként alakult meg 2003-ban. 2013-ban valamennyi erdélyi magyar pártot sikerült megnyernie az októberben tartott “székelyek nagy menetelése” támogatására, és felhívására több tucat RMDSZ-es többségű önkormányzati testület fogadott el autonómiapárti határozatot.
Az RMDSZ-szel azt követően romlott meg az SZNT kapcsolata, hogy szeptemberben a szövetség nyilvánosságra hozta székelyföldi autonómiatervezetét. A tervezetet Izsák Balázs SZNT-elnök közvitára alkalmatlannak nyilvánította, és bejelentette, Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjét támogatja a romániai államfőválasztáson. Szilágyi korábban az SZNT által kidolgozott székelyföldi autonómiastatútum képviseletét ígérte.
A romániai novemberi államfőválasztáson Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Szilágyi Zsolt EMNP-alelnök próbálja megszerezni a magyarok szavazatait.