Az RMDSZ 27 törvényhozói mandátumot nyert, néggyel kevesebbet, mint az előző voksoláson

Az RMDSZ 27 törvényhozói mandátumot nyert, néggyel kevesebbet, mint az előző voksoláson
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 27 törvényhozói mandátumot szerzett az új román parlamentben, néggyel kevesebbet, mint a 2008-as romániai parlamenti választásokon – közölte kedden az MTI-vel Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

 

A magyar szervezet kilenc szenátori mandátumot nyert, akárcsak 2008-ban, a képviselőházban pedig 18-at, ami néggyel kevesebb, a legutóbbi parlamenti választáshoz képest.

Nem jutott szenátori mandátumhoz Frunda György, az RMDSZ egyik legismertebb politikusa, viszont Kolozs megye négy év kihagyás után ismét magyar szenátori mandátumot szerzett László Attila volt kolozsvári alpolgármester révén.

Temes megye szintén négy év szünet után jutott magyar képviselői mandátumhoz a 29 éves Molnár Zsolt révén, aki az RMDSZ legfiatalabb képviselője, viszont nem lesz magyar parlamenti képviselete Arad és Brassó megyének.

A képviselőknél választókerületek szerint az RMDSZ öt helyet vesztett, hiszen Arad és Brassó mellett a második Kolozs megyei, a harmadik Bihar megyei képviselői helyet sem sikerült megtartani, akárcsak az afrikai külföldi választókerületet, amit eddig RMDSZ-es töltött be – mondta Kovács Péter.

A szövetség összesen 12 képviselői és hat szenátori helyet szerzett meg úgy, hogy jelöltjei elérték az abszolút többséget saját választókerületükben, a töredékszavazatok visszaosztása nyomán pedig újabb hat képviselői és három szenátori mandátumhoz jutott a magyar szervezet.

Így került be a felsőházba Biró Rozália Bihar megyéből, Klárik László és Olosz Gergely Kovászna megyéből, Tánczos Barna és Verestóy Attila Hargita megyéből, Markó Béla Maros megyéből, László Attila Kolozs megyéből, Pataki Csaba Szatmár megyéből és Végh Sándor Szilágy megyéből.

Képviselői mandátumot nyert Bihar megyében Cseke Attila és Szabó Ödön, Kovászna megyében Márton Árpád, Markó Attila és Fejér László Ödön, Hargita megyében Antal István, Kelemen Hunor, Korodi Attila és Moldován József, Maros megyében Borbély László, Kerekes Károly és Kelemen Atilla, Szilágy megyében Seres Dénes, Szatmár megyében Kereskényi Gábor és Erdei-Dolóczki István, Kolozs megyében Máté András Levente, Máramaros megyében Bónis István, valamint Temes megyében Molnár Zsolt.

Címkék: ,