Az ötven éves Metropol Grouppal indít a harminc éves Tusványos

A Metropol Group kedden lép fel Tusványos nagyszínpadán
A Metropol Group kedden lép fel Tusványos nagyszínpadán
Egy a tábor mottóval szervezik idén július 23. és 28. között Tusnádfürdőn a 30. alkalommal tartandó Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort (Tusványos). A koncertek sorát a Metropol Grouppal indítják kedden.

Az idei tábor kiemelt témája lesz Európa és Erdély jövője, a magyar nemzeti összetartozás és a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, politikai programfelelőse egy korábbi sajtótájékoztatón azt tudatta: Tusványoson azért is egy a tábor, mert már harmincadik éve egy olyan közösség jár a rendezvényre, amelynek tagjai egy tábort alkotnak, hasonló értékrendet vallanak. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: Tusványos az utóbbi években egyre inkább a magyar–magyar párbeszéd helyszíne lett, ahová idén is sok vendég érkezik az egész Kárpát-medencéből, a magyar kormányzat részéről, valamint a szomszédos országokból. A meghívottak közt lesznek szlovák, horvát, szerb és román vendégek is. A hagyományokhoz híven Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, július 27-én tartja meg előadását a rendezvény nagyszínpadán.

Történelmi évfordulók

Az idei Tusványoson a történelmi évfordulók is fontos szerepet kapnak. Pódiumbeszélgetéseket tartanak többek közt az első világháború és a trianoni békediktátum századik évfordulója, valamint a rendszerváltás 30. évfordulója kapcsán. E beszélgetésekre történészeket, elemzőket, valamint a rendszerváltást is meghatározó politikusokat hívtak meg. Az európai parlamenti választások kapcsán Európa jövője is kiemelt témája lesz a tábornak.

Az erdélyi témák között olyan, a közösség számára fontos és eddig megoldatlan ügyekről beszélnek a meghívottak, mint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzete, a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügye, az úzvölgyi katonatemető ügye, a visszaállamosítás kérdése, a kereskedelmi kétnyelvűség témája.

Koncertek

A rendezvények 27 programhelyszínen, 49 partnerszervezet bevonásával zajlanak majd.

A Tusványos nagyszínpadán esténként koncerteket nézhet, hallgathat a közönség. Kedden a Metropol Group, a Magashegyi Underground és a Quimby, szerdán Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Magna Cum Laude, csütörtökön Szabó Balázs bandája és a Kiscsillag, pénteken az Anna and the Barbies és a Bagossy Brothers Company, szombaton pedig a Jóvilágvan, az Intim Torna Illegál és Ákos lép fel. A tábor és a koncertek területére a belépés 16 óráig ingyenes, utána a belépő ára 20 lej, egyetemistáknak és 65 év felettieknek 10 lej.

A részletes program itt böngészhető.