Az OTP leállítja romániai fiókhálózatának bővítését

Az OTP Bank Romania úgy döntött, hogy az idén leállítja romániai fiókhálózatának bővítését, így remélve stabilizálni a pénzintézet helyzetét ebben az országban – írta szerdai számában a Ziarul Financiar.

A tekintélyes román pénzügyi-üzleti napilapnak Diósi László vezérigazgató elmondta: ebben az évben felfüggesztik a fiókhálózat bővítését, mert a banknak szüksége van egy kis lélegzetvételre, stabilizációs időszakra. Hozzáfűzte, hogy a pénzintézet a jövőben az alkalmazottak alaposabb felkészítésére és az ellenőrző tevékenység élénkítésére összpontosítja majd energiáit.
A hálózat bővítésének időleges leállítását részben a szakképzett alkalmazottak hiánya indokolja, valamint az, hogy az ingatlanok és irodahelyiségek árai jelentősen növekedtek. A költségek gyarapodása ráadásul a piac lelassulásával párosul – írja a lap.
A magyarok négy évvel ezelőtt léptek be a román bankpiacra. Az OTP 2004 júliusban vette meg 47,5 millió dollárnak megfelelő összegért az akkor 1 százalékos piaci részesedésű román RoBankot, és még akkor szeptemberben 10 millió eurós tőkeemelést is végrehajtott a pénzintézetben, amelynek nevét OTP Bank Romaniára változtatta. Rendkívül ambiciózus tervet jelentett be, miszerint meg akarja hódítani a román piac 4-5 százalékát.
Tőkeemelésre azóta többször is sor került, így 2006 júniusában az OTP 20 millió euróval – 73,7 millió euróra – emelte az OTP Bank Romania jegyzett tőkéjét, amelyet legutóbb tavaly augusztusban emelt meg ugyancsak 20 millió euróval, közel 110 millió euróra kerekítve a jegyzett tőkét.
A tavalyi eredményekről szóló, februárban közzétett jelentés szerint az OTP Bank Romania vesztesége 2,827 milliárd forint volt, ami 1,5 százalékkal nagyobb ugyan az előző évinél, de a jó költséggazdálkodás eredményeként kisebb a tervezettnél. Magas volt az állománynövekedés, a hitelek 61, a betétek 72,5 százalékkal bővültek. A
hálózatbővítés felgyorsult, a negyedik negyedévben nyitott 28 új fiókkal 104 egységre bővült. Ezek számát egyelőre nem növelik.