Az oszlopokat is restaurálják

Az oszlopokat is restaurálják
Nagyvárad- Mircea Mălan alpolgármester szerint megfelelően haladnak a kivitelezéssel a Szent László téren, így tartani tudják a decemberi határidőt. A földalatti munkákkal is nagyjából végeztek.

A napokban azt nyilatkozta Mircea Mălan alpolgármester: a földalatti munkálatokból már csak annyi van hátra, hogy befedjék azt a körülbelül 5 méter mély kutat, melyet a munkálatok során fedeztek fel, illetve ki kell még cserélni a távhővezetékeket a városháza és a Szent László templom környékén. Az is mondta: 200-ról 60-ra sikerült lecsökkenteniük a csatornafedők számát, az újak pedig különlegesek abból a szempontból, hogy románul, magyarul, angolul és németül is fel van rajtuk tüntetve a város neve, illetve a címert is tartalmazzák.
Amúgy jelenleg azok a restaurátor szakemberek dolgoznak a Mihai Viteazul szobra körüli oszlopoknál, akik a görög katolikus püspöki palota felújításánál is ott voltak. Csak kézi erőt használnak, vagyis ecseteket, hogy ne tegyék tönkre az oszlopokat. Ugyanakkor egy másik csapat a szobor aljazatán dolgozik, ahova masszív gránittömböket tesznek, hogy impozánsabbá tegyék az alkotást. A mellvédet is kicserélik, végül pedig 3 méter széles járdát alakítanak ki a lovasszobor körül, hogy jobban megközelíthető legyen a gyalogosok által.

Karácsonyi vásárok

Miután megtörtént a villamossínek közötti rész kikövezése, a kövezők az elkövetkezendő napokban átköltöznek a Szent László tér és a Zöldfa utca kereszteződésének közelébe, ahol az önkormányzat tervei szerint a karácsonyi vásárok lesznek majd megszervezve, ezért egy olyan szerkezetet is beépítenek, mely tartani fogja a fenyőfát, illetve az egész alulról lesz megvilágítva.
Az Európai Uniós támogatással megvalósító térkorszerűsítés összesen 18,9 millió lejbe kerül.

Ciucur Losonczi Antonius