Az OSZK restaurálja az időkapszulát

Az OSZK restaurálja az időkapszulát
Nagyvárad – Hétfőn az Országos Széchényi Könyvtár két munkatársa elszállította azt az időkapszulát, melyet a váradi színházépület előcsarnokában találtak a napokban.

Tóth Zsuzsanna restaurátor az erdon.ro-nak elmondta: a doboz tetejét ugyan levették, de benne hagyták a tartalmát, mivel ezt nyugodt körülmények között kell megnézni. Pontosan nem tudják, hogy milyen anyagról van szó, csupán egy pergamen és egy vastag papír iratcsomó látható, mely a doboztető nyomásától visszagyűrődött, és láthatóan penészes. Valószínűleg nedvességet kapott az ólmozott vaslemezből készült bádogdoboz, ennek a korrózióanyagai is valószínűleg megtalálhatóak a papíron és a pergamenen is. Utóbbiak állapotára és tartalmára akkor fog pontosan fény derülni, ha óvatosan kiveszik és kisimítják. Amint megtudnak valamit, jelzik Biró Rozáliának és a Körösvidéki Múzeumnak. A vizsgálat viszonylag hamar le fog zajlani, de a restaurálás a papír állapotától függően hosszabb időt vesz majd igénybe.
 
Szétválasztják a papírokat
 
Dr. Boka László tudományos igazgató honlapunknak hangsúlyozta: alapvetően arra kíváncsiak, hogy mit tartalmaz maga a henger. Jól sejthető, hogy a pergamen egy díszoklevél, a papírokról viszont nincsenek konkrét ismereteik. Valószínűleg az első díszelőadáshoz kapcsolódó dokumentumok lehetnek, de az sem kizárt, hogy az építkezés dokumentumai és talán a színház alaprajza szerepel rajta. Ezt igazából akkor láthatják, ha biztonságos körülmények között szét tudják választani egymástól az iratokat, hiszen komolyan megpenészedtek, gombásodásnak is indultak. Bíznak benne, hogy a korabeli tinta azért jól olvashatóan megmaradt.
Remélik ugyanakkor, hogy úgy sikerül restaurálni a dokumentumokat, hogy a jövő év elején, a felújítás alatt álló színházépületben zajló munkálatok befejezéséig vissza tudják ezeket szolgáltatni Nagyváradnak. Ez ugyanakkor még bizonytalan, hiszen ameddig nem látják, hogy mit is tartalmaz valójában a rekesz, felelőtlenség lenne erről bármi konkrétumot kijelenteni. A szakmában amúgy nem igazán számít különlegesnek hasonló időkapszula elrejtése, megtalálása viszont helyi szinten mindenképpen az. „A korszakkal foglalkozó, váradi származású irodalomtörténészként különösen érdekel, hogy mit tartalmazhat. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárnak létezik egy színháztörténeti tára, és ott mindenképpen szeretnénk a dokumentumokból egy másolatot elhelyezni, hiszen ennek komoly eszme-, illetve művelődéstörténeti értéke is lehet. Az OSZK a kutathatóság érdekében is vállalta a restaurálást, mivel ez nyilvánvalóan a magyar szellemi örökségnek egy meghatározó része”, közölte a szakember.
Hozzátette: nem újdonság, hogy a Széchényi Könyvtár, vagy a Magyar Nemzeti Múzeum restaurátorműhelye is fogadott már hasonló erdélyi leleteket, elég gyakran lehet találkozni hasonlóan rossz állapotú magyar vonatkozású dokumentumokkal. A 19. században szokásos volt, hogy egy-egy intézmény alapkőletételekor vagy megnyitásakor időkapszulát helyeztek el, erre több példát is fel lehetne sorolni. Éppen ezért sejtik azt, hogy mi található a most megtalált dobozban, de azért biztosat nem állíthatnak. Egyébként dokumentálják a restaurálási folyamatot, ami egyrészt szakmai szempontból is szükséges és elvárt, ugyanakkor pedig Biró Rozália alpolgármesternek is megígérték, hogy tájékoztatják a történtekről.
 
Spórolnak a kivitellel
 
Biró Rozália alpolgármester kifejtette: felvetődött az a lehetőség is, amit dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató ajánlott, hogy az anyagokat Gyulafehérvárra vigyék restaurálni. „Nagyon nagy szerencsénk van, hogy dr. Boka László, az OSZK tudományos igazgatója, s nyitott arra, hogy a dokumentumokat fogadják, illetve oly módon járulnak hozzá a restauráláshoz, hogy a váradi önkormányzat számára megnyitják ezt a lehetőséget. Ilie Bolojan polgármester ugyanis kijelentette: abban az esetben egyezik abba bele, hogy ne Gyulafehérvárra vigyék a dokumentumokat, ha a Széchényi Könyvtár elvállalja, hogy jelképes összegért, vagy akár ingyen végzi el a restaurálást. Spórolunk is azzal, hogy az anyagot elvitték az országból, s Budapesten restaurálják. Miután a szakemberek látják, restaurálják és véleményezik, születik majd végleges válasz arra a kérdésre, hogy ki tudjuk-e állítani vagy sem az eredeti papírokat, de egy biztos: tekintettel az előzményekre, az említett hozzáállásra, én mindenképpen azt fogom javasolni, hogy a színház előterében álljon egy táblácska, mely azt hirdeti, hogy a könyvtár és az igazgató úr hozzájárulásának köszönhető az, hogy Várad közössége láthatja az anyagokat, illetve megőrizhettük ezeket a következő koroknak is”, közölte Biró Rozália.
 
Ciucur Losonczi Antonius