Az Ősz Szimfóniái

Pénteken 19 órától a Transylvanian Saxophone Quartet előadásával folytatódik a Nagyváradi Állami Filharmónia szervezésében zajló, Az Ősz Szimfóniái címet viselő komolyzenei fesztivál.

A TSQ egy országos szinten egyedi kezdeményezés, melynek célja a szaxofon népszerűsítése. Tagjai – Réman Zoltán, Deák Sándor, Makkai István és Kelemen Antal – erdélyi szimfonikus zenekarok jeles művészei, akik erdélyi zeneszerzők művei mellett francia és német szaxofonkvartetteket is bemutatnak majd, emellett ragtime számok és dzsessz sztenderdek is szerepelnek műsorukban.

Szombaton 17 órától zajlik a nagyváradi Művészeti Líceum diákjaiból alakult Ariston együttes a capella koncertje, melyet vokális, hangszeres koncert követ, szintén a diákok közreműködésével.

Vasárnap 19 órától a debreceni Kodály-filharmónia vendégszerepel Váradon, vezényel Somogyi-Tóth Dániel. Elhangzik Rossini – A sevillai borbély nyitánya, Schubert – h-moll Befejezetlen szimfóniája, D.759, Beethoven – III., Esz-dúr „Eroica” szimfóniája, op.55. A filharmónia fő célja a magyar művek bemutatása, de a közönség igényét is figyelembe veszik. Művészei több nemzetközi turnén is részt vettek, felléptek többek között Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában.