ERDON Helyi hírek

2010.09.23. 11:57

Évet értékeltek a reformátusok

<p>Nagyvárad - Szerdán a KREK székházának dísztermében ülésezett a Királyhágómelléki Református Lelkészértekezleti Szövetség. A délutáni programban könybemutató és Csűry István püspök évértékelője szerepelt.</p>

Forró László előadótanácsos a Kumin Ferenc és Veliky János által szerkesztett "Zengett Szíonon a zsoltár"- A magyar kálvinizmus kulturális és civilizációs hatásai című tanulmánykötetet ismertette. A tavaly napvilágot látott kiadványban a rendezvényen is megjelent két egyetemi tanár többek közt arra hívja fel a figyelmet: a reformációnak betudhatóan az elmúlt évszázadok folyamán egy civilizációs háló alakult ki a Kárpát-medencében, melyre támaszkodni lehet magyar közösségünk újraszerveződése és megtartatása érdekében, és ugyanakkor a rendelkezésünkre álló eszközökkel modern viszonyok közé lehet helyezni a megszerzett tapasztalatokat. "A modern magyar történelem nem érthető a kálvinizmus tanulmányozása nélkül. Nem csupán egy 16. századi kulturális, teológiai vagy dogmatikai irányzatról van szó, hanem egy olyan eleven, a reflexeket újszerűen működtető valamiről, aminek köszönhető a magyarság fennmaradása is", hangsúlyozták a magyarországi vendégek.
 
Évértékelő beszámoló
 
A könyvbemutató után Csűry István királyhágómelléki püspök értékelte a megválasztása óta eltelt közel egy esztendőt. Hangsúlyozta: az elmúlt időszakban gyülekezet centrikusan gondolkodott, vagyis a felmerült problémákat szem előtt tartva , nem önmagával, a saját karrierjének az építésével volt elfoglalva. Egyik fő feladatának tekintette és tekinti a református egészségügyi missziót, meglátásában Erdélyben és a Partiumban egyfajta önvédelem és létszükséglet az egészséges magyar ember kérdése. Sajnos nehézségek is akadtak, például nem tudták a gazdasági reformokat véghezvinni, de elindítottak egy folyamatot, illetve kidolgoztak egy stratégiát. Negatívumnak számít, hogy a Kossuth utcai ingatlan restaurálása elmaradt, a felújító ugyanis tőkeelvonás címén visszalépett. Pozítivum viszont, hogy megkezdődhet a Lorántffy Gimnázium rendbetétele, illetve az elmúlt hónapra esett a Református Világközösség létrejötte, valamint a Generális Konvent félixfürdői ülése. Nagy reménységre ad ugyanakkor okot, hogy úgy tünik: elkészül a teljes Kálvin-sorozat, és 2013-2014-ben kézbe lehet majd venni.
 
Ciucur  Losonczi  Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!