Az orvos és a társadalom

Az orvos és a társadalom
Az Egészségért Alapítvány, A Bihar Megyei Orvosi Kamara, a Sartiss Egyesület, a Nagyváradi Orvosi Egyetem orvosi kutató központja nemzetközi konferenciát szervez Nagyváradon.

 

Az orvos és a társadalom című, április 5-én és 6-án lezajló kétnapos konferencia helyszíne a nagyváradi városháza, valamint a római katolikus püspökség székhelye lesz. Az esemény részleteiről tegnap tartottak sajtótájékoztatót. Az egyik szervező, Dr. Ligia Burta kifejtette, hogy olyan rendezvényt kívánnak megszervezni, ami felkeltheti főként az orvostanhallgatók és a szociológia szakos hallgatók érdeklődését, többek között ezért is hívtak olyan nagynevű előadókat, mint Raed Arafat, Mircea Citeza, vagy Csorba József, a budapesti Nyírő Gyula Kórház addiktológiai központjának vezetője. Ligia Burta elárulta, hogy megrendeltek egy tanulmányt is arról, hogy Bihar megyében milyen kép él az orvosokról. Hozzátette, hogy ennek a felmérésnek az eredményei még számukra is ismeretlenek, azokat majd a konferencián fogják ismertetni a szerzők.

Díjak, kreditek

Dr. Földes Béla a Bihar megyei Egészségért Alapítvány elnöke a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy céljuk olyan újdonságokat kívánnak bemutatni ezen a konferencián, ami paradigmaváltáshoz vezethet az egészségügy egy-egy területén. Többek között ezért is hívták Nagyváradra Raed Arafatot, aki megreformálta a romániai sürgősségi mentőellátást. Ugyanakkor más megvilágításban kívánnak szólni az orvosi műhibákról, vagy az addiktológiáról. Ez utóbbi témakörben Pavel Abraham volt országos rendőrfőkapitány és az Országos Drogellenes ügynökség volt vezetője fog előadást tartani. A konferencián egy középtávú egészségügyi stratégia kidolgozását is tervbe veszik, melyet be kívánnak nyújtani a Bihar Megyei Tanácshoz és a Nagyváradi helyi tanácshoz. Ennek a stratégiának a része lenne az, hogy Nagyváradon egy addiktológia központ létesüljön. Egy további terv az orvostanhallgató rendelője elnevezésű intézmény létrehozása, melynek fő célja az lenne, hogy az orvospalánták kapcsolatot teremtsenek hazai és külföldi orvosokkal. A rendezvény keretében három díjat is kiosztanak. A díjat azok kaphatják, akik tevékenységükkel látványos módon segítették elő az egészségügyi rendszer jobbítását. Földes Béla elárulta, hogy a nemzetközi konferenciám résztvevő orvosok nyolc kreditpontot kaphatnak, ami azért fontos számukra,mert öt év alatt 200 kreditpontot kell összegyűjtsenek ahhoz, hogy a jövőben is szabadon gyakorolhassák szakmájukat.

Pap István

Címkék: ,