Az orosz-szlovén és az orosz-EU kapcsolatokról is beszélt Putyin Szlovéniában

Az orosz-szlovén és az orosz-EU kapcsolatokról is beszélt Putyin Szlovéniában
© Putyin és Borut Pahor a szlovén-orosz találkozón
Szlovénia és Oroszország kapcsolatai mellett az EU és Oroszország közötti viszony is szóba került Vlagyimir Putyin szlovéniai látogatásán.

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt csökkent a gazdasági együttműködés az Európai Unióval – mondta az orosz elnök szombaton a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, Borut Pahor szlovén államfővel tartott közös megbeszélése előtt újságíróknak. Hozzátette: emiatt hálás az alkalomért, hogy új lehetőségekről és új projektekről tárgyalhat a szlovén államfővel a gazdasági együttműködés fejlesztése érdekében.

“Sajnos azt látjuk, hogy Szlovénia és Oroszország áruforgalma 45 százalékkal esett vissza, amióta az EU kereskedelmi szankciókat vezetett be Moszkvával szemben az ukrajnai válság miatt” – mondta Putyin, megjegyezve, hogy az embargó legnagyobb terhét ugyanakkor épp az EU viseli.

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kereskedelem elérte a 28 milliárd dollárt, míg az EU és Oroszország közötti forgalom korábban 400 milliárd dollár volt, most pedig 224 milliárd dollárra esett vissza – ismertette.

Putyin elmondta, hogy a szlovén elnökkel való másfél órás közös utazása során tájékoztatta Pahort a különböző globális biztonsági problémákról, de erről részleteket nem közölt.

Borut Pahor arról beszélt, hogy öt évvel ezelőtt ugyanitt, amikor még ő és Putyin is miniszterelnök volt, mindketten optimistán tekintettek a jövőbe, a gazdasági, biztonsági és bilaterális kérdéseket illetően.

“Öt év után, miután véget ért a gazdasági válság, más problémák jöttek” – mondta. Úgy vélte, Szlovénia, mint EU- és NATO-tag, eltávolodott Oroszországtól, ám mint fogalmazott, azt szeretné, ha az akadályok mielőbb elgördülnének a további párbeszéd útjából. “Szlovéniának szüksége van barátokra, minél több van, annál jobb” – szögezte le.

A feszültségek ellenére a szlovén államfő elégedettségének adott hangot, hogy Putyin elfogadta a meghívást. Szerinte a “szabadságszerető világnak szüksége van az együttműködésre”.

Putyin szombaton este, a tiszteletére rendezett ünnepi vacsora után repül vissza Moszkvába.