Az örökbefogadott gyerekek napja Váradon

Első alkalommal tartják meg Nagyváradon az Örökbefogadott Gyermek Napját. Ennek kapcsán az örökbefogadás több hazai aspektusáról is szó esett a városházán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A rendezvényt az Örökbefogadó Szülők Egyesülete szervezi a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, valamint a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal (DGASPC) közösen, a nagyváradi Gyermekvárosban. Ioan Popa Baciu, a tavaly megalakult Bihar megyei egyesület képviselője arról szólt: Romániában szinte változatlan a helyzet a rendszerváltás óta, több tízezer gyerek nevelkedik az állami ellátási rendszerben, de ha azt nézzük, hogy hány gyereket küldenek koldulni szüleik nap mint nap, az ellátásra szoruló gyermekek száma valószínűleg jóval nagyobb annál, ami a statisztikákban szerepel.

Bürokrácia

Mivel elképzelhetetlen a harmonikus fejlődés egy olyan környezetben, amely nem nevezhető otthonnak, az egyesület egyik célkitűzése pont az, hogy támogassa az örökbefogadásokat, illetve enyhítse az örökbefogadó szülők gondjait. Az egyik célja a vasárnapi rendezvénynek – melyre minden szülőt, gyereket és érdeklődőt szívesen látnak – az, hogy segítsen az örökbefogadó szülőknek kapcsolatot teremteni másokkal, akiknek hasonló gondjaik vannak, hogy ílymódon kölcsönösen támogathassák egymást.

A szervezet képviselője kitért arra is: az örökbefogadási procedúra jelenleg hosszadalmas és komplikált, elérheti akár a másfél évet is és nem egy esetben elbátortalanítja a potenciális örökbefogadókat. Például a DGASPC munkatársainak a gyermek negyedfokú rokonait is fel kell keressék az örökbefogadási procedúra során, hogy írásos nyilatkozatot kapjanak tőlük arról, hogy lemondanak a gyermekről. Vannak esetek, amikor mintegy nyolcvan személlyel kell felvegyék a kapcsolatot, miközben kocsi sem áll mindig rendelkezésükre és egyéb feladataik is vannak. „Sokan azok közül, akik megpróbáltak örökbefogadni egy gyereket, a rendszer miatt végül egy kutyát vettek!” – jegyezte meg az egyesület képviselője. Mint elhangzott, az egyesület törvénymódosítási javaslatokat továbbított váradi parlamenti képviselőknek annak érdekében az örökbefogadások egyszerűsítése érdekében.

Program

A sajtótájékoztatón Mihașca Mihaela és Mădălina Bronț, a DGASPC két munkatársa is részt vett. Az általuk ismertetett adatokból kiderült: tavaly 26, az idén pedig, április végéig 13 örökbefogadást hagytak jóvá Bihar megyében. Egyúttal 141 család van az örökbefogadást követő kétéves megfigyelési periódusban.

A vasárnapi rendezvény programját Paula Baciu ismertette. Mint elhangzott, a 16 órai nyitást követően zenei program lesz, majd karaoke-show. A nagyváradi Művészeti Líceum diákjainak zenei programjával folytatódik az ünnepség, 17.20-tól pedig különféle játékokon vehetnek részt a gyerekek. A rendezvény díjkiosztással és játékokkal folytatódik, 18 órától pedig a szülők számára tartanak konferenciát Lépések az örökbefogadás során címmel. Mintegy száz gyerekre számítanak, a belépés ingyenes.

Neumann Andrea

Címkék: ,