Az örök hódító Don Giovanni

Az örök hódító Don Giovanni
A világ operaházaiban a „Don Giovanni” című opera a legtöbbet játszott Mozart- alkotás, amelynek az eredeti címe „A megbüntetett erkölcstelen, avagy Don Giovanni”. A Kolozsvári Román Opera rendkívül nagy sikerrel mutatta be W. A. Mozart „Don Giovanni” című, két felvonásos remekművét, Beatrice Rancea rendezésében, parádés szereposztással, a főszerepben Florin Estefan tenor.

Mozart „Don Giovanni” című operájának az ősbemutatója 1787 október 27.-én a prágai Rendi Színházban volt. Az előadást maga a zeneszerző, Mozart vezényelte. 1788. május 7.-én került sor a bécsi premierre. Műfaját tekintve játékos dráma, dramma giocoso (vígopera és tragikus opera szintézise). A cselekménye Sevillában, a XVII. század második felében játszódik le. A főszereplője a nőket imádó, a szenvedélyes hódításnak élő szerető, aki végül megbűnhődik, élete tragikus véget ér, s a pokolba jut.

Neves zenszerzők- mint Gounod, Rossini, Csajkovszkij- a Mozart alkotást az „operák operájának” nevezték. A „Don Giovanni” című opera a filozófusok, filmrendezők érdeklődését is kiváltotta. Sören Kierkegaard dán filozófusnak a „Vagy -vagy” című művében olvasható a Mozart művéről szóló tanulmány. Pintér Tibor szerint „Kierkegaard értelmezésében Mozart hőse démonikussá válik. Az érzéki versus szellemi keresztény alapú problematikájában az érzéki zsenialitás által.”

Operafilmek

A mozarti operának több filmváltozata van. 1979-ben Joseph Losey rendezésében mutatták be a Don Giovanni című francia-olasz-angol operafilmet. A filmet Velencébe forgatták. Főszereplőt Ruggero Raimondi alakította, karmester Lorin Maazel. 2009-ben Budapesten forgatták a Juan című dán-magyar operafilmet Kasper Bech Holten rendezésében, címszerepet Christopher Maltman angol operaénekes játssza.

A „Don Giovanni” című opera a Kolozsvári Román Operában

A kolozsvári és a jászvásári opera együttműködésének eredménye a „Don Giovanni” előadás. Florin Estefan, a Kolozsvári Román Opera vezérigazgatója elmondta, hogy a „két opera között produkció- csere valósult meg”. Csak így válik lehetővé, hogy a közönség új bemutatókat láthasson. A Jászvásári Opera Beatrice Rancea rendezésében kilenc évvel ezelőtt mutatta be a „Don Giovanni” operát. Persze azóta több alkalommal is bemutatták. A rendező mindig új elemekkel gazdagította a Mozart- előadást. A május 8.-án tartott kolozsvári bemutatón a jászvásári produkció díszleteit, jelmezeit tekinthette meg a közönség. A művészeti intézetek költségvetésének csökkenése miatt az új bemutató csak az operaházak együttműködése révén valósítható meg, mert új díszleteket, jelmezeket, felszereléseket igényel. „Cserében” a Kolozsvári Román Opera Csajkovszkij Anyegin című előadását mutatja be a jászvásári operát szerető közönségnek.

Ki Don Giovanni? -teszi fel a kérdést a rendező. „Nem létezik csak jó vagy rossz, pozitív vagy negatív szereplő az előadásban. Don Giovanni a nőket dicsőíti, a nőkért élt, élvezi a pillanatot.” Az előadás dinamikus, mozgalmas, sok mozgást igényel. A közönséget megérinti, szeretni fogja a produkciót a csodálatos zenéjéért, az operaénekesek művészi játékáért. A címszerepet alakító Florin Estefan szerint „Don Giovanni minden férfiban meg van”. A nők szeretik és gyűlölik a kalandort, a szoknyavadászt, akinek a fő célja a nő(k) meghódítása. A kalandvágyó természetével képes meghódítani a nőket.

Az előadás alkotói

Rendező: Beatrice Rancea. Karmester: David Crescenzi. A rendező munkatársa: Laura Vlădoiu. Kórus vezetője: Corneliu Felecan. Balett: Pavel Rotaru. Szereplők: Florin Estefan (Don Giovanni), Cristian Hodrea (Leporello), Lucia Bulucz (Donna Anna), Ștefania Barz (Donna Elvira) Eusebiu Huțan (Don Ottavio), Oana -Maria Trîmbițaș (Zerlina), Petru Burcă (Masetto), Corneliu Huțan (Kormányzó). Közreműködik a Román Opera Zenekara, Ének- és Balettkara. Az előadásnak két- a prágai és a bécsi változata van. A Kolozsvári Opera a produkció bécsi változatát vitte színre, amelyben a történet Don Giovanni halálával fejeződik be- mondta David Crescenzi karmester

Beatrice Rancea rendező, forgatókönyvíró, koreográfus, a Jászvásári Opera igazgatója. 2008-tól a Bukaresti Színház és Filmművészeti Egyetem oktatója 1980- 1992 között a Bukaresti Nemzeti Opera szólótáncosa volt.1992-2016 30 opera- és színházi előadás rendezője. A hazai színház és operaházakban, 1992-2016 közötti időszakban több mint 30 előadást vitt színre. Rendezett a budapesti színházakban is (1995-2006). A Zsámbéki Színházi Fesztiválon mutatták be Rancea rendezésében M. Bulgakov „A Mester és Margarita” című produkciót.

A Kolozsvári Opera a „Don Giovanni című produkciót második szereposztásba is bemutatja. Június 23.- ai előadáson fellépnek a „Lya Hubic” Operastúdió fiatal énekesei is. Szereplők: George Godja (debüt, Don Giovanni), Simonfi Sándor (Leporello), Diana Gheorghe (debüt, Donna Anna), Viktória Cormoș (debüt, Donna Elvira), Andrei Manea (debüt, Don Ottavio), Larisa Ștefan (debüt, Zerlina), Sebastian Balaj (debüt, Masetto), Köpeczi Sándor -Attila (Kormányzó).

A közönség zenei élményét gazdagították a Don Giovanni -opera híres áriái. A teljesség igénye nélkül, szubjektiv válogatás alapján, sorolok fel néhány áriát: Leporello áriája, La ci darem la mano ( duett, Don Giovanni és Zerlina), Madamina’ Il catalogo e questo (Asszonyom itt a lista, Leporello), Don Giovanni pezsgőáriája ,Vedrai carino ( Meglátod édesem, Zerlina), Il mio tesoro (Drága kincsem…). Rendkívül szemléletes az előadás utolsó mozzanata. Don Giovanni azt hitte, hogy nincsenek korlátjai, bármit megtehet. A Kormányzó sírján álló kőszobrot hívta meg vacsorára. Ekkor a szobor a földbe süllyedt, és magával vitte a feslett életű lovagot.

A tökéletes zene, a hiteles színészi játék, az előadás látványvilága igazi zenei élményt jelentett a nagyérdeműnek. Talán a nézők elgondolkoznak, hogy miért olyan szeretni való vagy esetleg gyűlölhető Don Giovanni, és arról, hogy mi a sikerének titka.

Csomafáy Ferenc