Az önkormányzat felvállalta pályázatait

Az önkormányzat felvállalta pályázatait
A nagyváradi önkormányzat csütörtöki tanácsülésén elfogadta azokat a szükséges módosításokat, a már sikerrel megpályázott határon átnyúló projektjeiben.

 

A csütörtöki villám tanácsülés után Biró Rozália, a váradi helyi tanács RMDSZ frakciójának vezetője elmondta, hogy a nagyváradi helyi önkormányzat és különböző magyarországi partnerekkel közösen leadott pályázatok közül hat nyert kedvező elbírálást, és további két-három pályázata várakozó listára került, És amennyiben a már elnyert pályázatokra nem sikerül elkölteni az összes odaítélt költséget, akkor a jelenleg várakozó listán lévő projektek finanszírozása is sorra kerülhet. Ezek a pályázatok kiemelkedően fontos lehetőségek, hiszen ezek esetében igen magas értékű vissza nem térítendő finanszírozásról van szó, és az önkormányzatnak létfontosságú az, hogy pénzt vonzzon ide.”

A már elnyert projektek zömében a helyi önkormányzat költségvetését is módosítani kellett. Ilyen értelemben a nagyváradi helyi tanács megszavazta azt, hogy a váradi önkormányzat részt vesz abban a határon átnyúló projektben, melynek keretében felújítják a nagyváradi Kálvária-dombot, azaz fásítanak, sétányokat építenek ki ott, ugyanakkor felújítják a szökőkutat és vízesést is kialakítanak, tovább szőlőlugast is építenek.

Két egészségügyi infrastruktúra-fejlesztési projektben is részt vesz a nagyváradi önkormányzat a Debreceni Egyetemmel közösen . Az egyik projekt egy 1.490.171 eurós beruházás, melynek 85 százaléka uniós támogatás, négy százalék az állami költségvetésből jön, és mindössze 11 százalék a város önrésze. A másik egészségügyi beruházás értéke 1.661.240 euró, ebből 249.186 eurót, azaz az összköltség 15 százalékát kell biztosítsa a helyi tanács. A nagyváradi önkormányzat csütörtöki tanácsülésén megszavazta a a váradi neológ zsinagóga felújítási projektjének önrészét is. Az 1.565.852 euró összértékű befektetés 27,39 százaléka, azaz 428.886 euró a város önrésze, a költségek 72,61 százaléka pedig vissza nem térítendő támogatás. Két további sikeres pályázatban való részvételét is biztosította az önkormányzat azok után, hogy a helyi tanácsban erről tegnap döntés született: az egyik a nagyváradi gyorsforgalmi út kiépítésére vonatkozik, a másik pedig rogériuszi piac felújítására nyújt lehetőséget. Ez utóbbi pályázat értéke 4.704.139 euró, melynek 37,97 százaléka vagyis 1.786.161 euró a város önrésze, míg a költségek 62,03 százalék uniós támogatás. Ugyancsak a tegnapi tanácsülésen döntöttek a tanácsosok arról, hogy tizennégy hektárnyi telket adnak koncesszióba az amerikai Emerson cégnek, mely igen jelentős, 50 millió eurós beruházást készül eszközölni a helyszínen.

Pap István