Az olvasáshoz való jog fontossága

Az olvasáshoz való jog fontossága
Bihar megye – Szerdán az Oktatásügyi Minisztérium által támogatott Olvasáshoz való jog elnevezésű szociális marketing kampány Bihar megyébe is eljutott. A szentjobbi iskola könyvtára gazdagodott 500 könyvvel.

Az OTP Bank Románia által kezdeményezett Olvasáshoz való jog elnevezésű szociális marketing kampány elsődleges célja a hátrányos helyzetű vidéki iskolák könyvtárainak felszerelése összesen 10 ezer kötetet meghaladó gyűjteménnyel. Az akció kezdetétől már tizenhat megye harmincöt tanintézetébe jutottak el az adományok, 500-500 darab kiadvány, s az idén további tizenkét könyvtár állománya fog gyarapódni. A kiválasztásnál lényeges szerepet játszik, hogy a pénzintézetnek a Facebook nevű közösségi portálon található rajongói oldalán milyen javaslatokat tesznek az “ismerősök”. A bank közvetlenül a hátrányos helyzetű iskolákhoz juttatja el az összegyűjtött könyveket, illetve a tároláshoz szükséges bútorzatot. A projekt másik részét a begyűjtés képezi, mely a fiókhálózaton belül, valamint a partnerként részt vevő Humanitas könyvesboltokban történik. Szentjobb esetében az is döntő fontossággal bírt, hogy egy magyar településről van szó. A helyi tanintézetbe, a hozzá tartozó óvodával együtt 240 gyermek jár, s valamennyi évfolyamon egy-egy magyar tannyelvű osztály működik.
 
Humán beruházás
 
A szerda délben zajlott átadó ünnepséget Exc. Tempfli József római katolikus ny. megyés püspök, szentjobbi apát is megtisztelte jelenlétével, aki egy több évszázados történet elmesélésével arra hívta fel a figyelmet: a helybéliek mindig hálásak azoknak, akik a település javára cselekedtek. A krónikások szerint ugyanis a tatárdúlás idején hét szerzetes elásta a templom szent edényeit a kripta melletti földbe, majd három-négy évig bújdokoltak és menekültek. Csak egy tért vissza közülük, akinek ugyan elborult az elméje, mégis a nép a szeretetébe fogadta őt, mert nem felejtette el azt, amit korábban tett.
Az adományért Tiponuţ Mónika iskolaigazgató mondott köszönetet, afelől biztosítva mindenkit, hogy jó helyre került a szellemi táplálék. Diósi László, az OTP Bank romániai vezérigazgatója azon véleményének adott hangot: válságos időszakban a legjobb befektetés az emberekbe való beruházás. A történelem is azt bizonyítja: ott, ahol a krízis után a tanulásba invesztáltak, jobb eredményeket értek el, ezért a sikeres nemzetek komolyan veszik az általános, illetve középfokú oktatást is, hangsúlyozta az intézetvezető. Zatykó István, Berettyócsohaj polgármestere, a községhez tartozó Szentjobbról ismertetett néhány statisztikai adatot. A rendezvény nyolcadikos diákok fellépésével zárult, akik különböző személyiségeknek az olvasás öröméről szóló gondolatait fogalmazták meg.
 
Ciucur Losonczi Antonius