Az olasz törvény visszavonását kéri a PEL

Marosvásárhely – Az Olaszországban tartózkodó román állampolgárokra vonatkozó olasz sürgősségi törvény visszavonását kéri a Pro Európa Liga (PEL) mivel az Olaszországban tartózkodó román állampolgárokkal szemben hozott intézkedések sértik az európai állampolgárok, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt szabad közlekedési és lakhatási jogot.

A sajtó hisztéria és xenofóbia hullám nyomására hozott sürgősségi törvény visszavonását kéri a PEL. Üdvözli az Európai Parlament e helyzetre vonatkozó vitáját és felkéri a román Parlamentet, hogy tárgyaljon a kialakult helyzetről, tegye meg javaslatait a helyzet megoldására és különítsen el alapokat a romák szocializálódására. Elítéli az egyes román és olasz politikai körökben, valamint sajtó orgánumokban kinyilvánított rasszista és xenofób  magatartást és felkéri mind két ország felelős intézményeit, tegyék meg a törvényes anti-diszkriminatív  intézkedéseket.

A román külügyminisztérium kijelentette, hogy Olaszország nem biztonságos a román állampolgárok számára, kijelentés, amely a PEL szerint fölöslegesen rontja a kék Európai Unió-s ország viszonyát és melynek visszhangja lehet Brüsszelben is. A PEL kéri e kijelentés visszavonását.

A közelgő európai parlamenti választások kapcsán felkéri az állampolgárokat, hogy menjenek el szavazni, és lehetőleg ne szavazzanak xenofób, rasszista, populista pártokra mert amint az Olaszországban kialakult helyzet is mutatja, instabilitást idéznek elő Európában, feszültséget a tagországok kapcsolataiban és amit az európai polgárok jogainak előzménytelen korlátozása követhet.