Az olasz-román meccs állása

Prostituáltakra nem alkalmazzák egyelőre Olaszország egy régiójában a kiutasítást megkönnyítő rendeletet. E színes hír mellett más fejlemények is vannak.

Ha a román emigránsok problémája megoldódna a lemondásával, megtenné ezt a lépést – jelentette ki Adrian Cioroianu külügyminiszter, hozzátéve: úgy gondolja, a lemondás nem jelentene előrelépést. A külügyi tárcavezető a Közpolitikai Intézet (IPP) által szervezett, az olazországi esettel kapcsolatos megbeszélésen mondta mindezt. Cioroianu nagy feltűnést keltett azzal a kommentárjával, miszerint a bűnözőket Egyiptomba kellene deportálni – a miniszter utólag bocsánatot kért a kijelentésért. Szintén a miniszterrel és az olasz helyzettel kapcsolatos hír, hogy Cioroianu tárgyalt olasz kollágájával Massimo D/Alemával. A megbeszélésről csak teljesen formális közleményt adtak ki, hangsúlyozva, hogy az egyeztetés “a hagyományos olasz-román baráti viszony légkörében zajlott”. Azt tudatták, hogy más szintek mellett a két szaktárca is együtt keresi majd a megoldásokat a mostani feszült helyzethez hasonlók elkerülésére.

Megérkezett

Időközben megkapta a román és az olasz kormányfő közös levelét az Euróőai Biozottság elnöke. Mint tegnap jeleztük, Călin Popescu-Tăriceanu román és Romano Prodi olasz kormányfő  közös levélben szorgalmazták José Manuel Durao Barrosónál, az Európai Bizottság elnökénél a roma közösség integrációját elősegítő intézkedéseket. A levélben arra kérik a vezető európai hivatalosságot, vállaljon szerepet az EB a roma-ügy megoldásában és egyáltalán a roma közösség társadalmi integrációjában.

Színes hír is érkezett az olaszországi románok egyik csoportjáról. A pescarai tartományi rendvédelmi tanács ugyanis úgy döntött, az ottani román prostiuáltak nem tartoznak azon személyek csoportjába, akiket érintene a veszélyes személyek kiutasítását megkönnyítő római rendelet. Szerda reggel ugyanis a helyi rendőrség vezetője azt kérte, alkalmazzák a prostituáltakra is a szóban forgó határozatot, enek nyomán ült össze a bizottság és hozta meg döntését. Fluvio Rocco helyi prefektus indoklása szerint „nincs oka a hölgyek esetleges kiutasításának,hiszen Olaszországban nem számít bűncselekménynek a prostitúció”. A zónábanegyébként tizenegy prostituált van nyilvántartva, közülük egy sem helybéli, hanem kilenc román, egy bulgár és egy spanyol. Mindenesetre büntetést azért fizetniük kell: 309 eurót tartoznak kiegyenlíteni, mert megszegték azt a helyi szabályzatot, amely szerint tilos „tisztességtelen öltözékben közterületen tartózkodni, akár rövid időre is”, mivel a rendelet szerit ezzel a városképet rontják a vétők.