Az oktatási miniszter a testneveléstankönyvről: én nem tudok leállítani egy versenytárgyalást

Liviu Pop oktatási miniszter
Liviu Pop oktatási miniszter
A tankönyvekre – beleértve a testneveléstankönyvet is – már azelőtt kiírták a versenytárgyalást, hogy ő átvette volna az oktatási tárca vezetését, és az eljárást nem lehet leállítani – nyilatkozta csütörtök este Liviu Pop oktatási miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, a tankönyvekre kiírt licitet “örökölte”, akárcsak az 5-8. osztályra vonatkozó kerettantervet, amelyről a szakértői kormány adott ki rendeletet. “Ki az a miniszter, aki le tud állítani egy versenytárgyalást, amelyet az oktatási törvény egyik cikkelye alapján írtak ki? A tanulók alapvető joga, hogy ingyen tankönyveket kapjanak az államtól. A licit augusztus 7-én vagy 10-én zárul le. (…) Én nem tudok leállítani egy versenytárgyalást” – fogalmazott a miniszter az Antena 3 televízió műsorában.

Liviu Pop hangsúlyozta, “a testnevelést tanító pedagógusok csaknem 15%-a szakképzetlen”.

“Én tanárként tudom, hogy anatómiat hetedikben tanulnak az iskolában, viszont már ötödikben elkezdik a lábszár, az ízületek bemelegítését, és ezek olyan anatómiai fogalmak, amelyeket a gyermekek nem ismernek. Nagyon sok a szakképzetlen tanár, akik nem tudják helyesen leadni a tananyagot. Ugyanakkor nagyon sok szülőnek is lenne, amit tanulnia ebből a tankönyvből” – mondta a miniszter.

Mihai Tudose kormányfő nyilatkozatára utalva, miszerint reméli, hogy a testneveléstankönyv csak egy vicc, a tárcavezető azt mondta, a miniszterelnök nagyon jól tudja, hogy egy licitet nem lehet leállítani, a testneveléstankönyv pedig “ha egy örökölt vicc, akkor egy örökölt vicc”.

www.agerpres.ro