Az okosabb nők könnyebben találnak férjet – Ausztráliában

A diplomás nők – a közhiedelemmel ellentétben – könnyebben találnak férjet, mint a tanulatlanok, állapították meg ausztrál tudósok. A Monash Egyetem hétfőn közzétett tanulmánya szerint a férjhez menés kezd a magasan képzett és tehetős nők előjoga lenni.

A 2006-os ausztrál demográfiai adatok tanúsága szerint a 30-34 éves nők körében a diplomásak 61 százaléka férjezett, míg az érettségizetteknek csak 53 százaléka. Tíz éve még ugyanebben a korcsoportban a középfokú végzettségű nők 65 százalékának volt férje, míg az egyetemi diplomával rendelkezőknek csak 64 százalékának volt társa.

“Valami teljesen új tendencia kezdődött el a nők körében – jelentette ki Genevieve Heard, az ausztrál egyetem demográfiai kutatója. – Eddig úgy tartottuk, hogy minél műveltebb egy nő, annál kevésbé tradicionálisan gondolkodik, és annál függetlenebb anyagilag, ezért nincs szüksége a házasságra. Sokáig az adatok is ezt támasztották alá.”

“Most pedig a 2006-os adatokból azt látjuk, hogy a tendencia megfordult. A felsőfokú végzettséggel rendelkező nők körében nagyobb a férjezettek aránya.” A jelenség azért is meglepő, mert általában csökken a házasság népszerűsége, különösen harmincon felül, és ebben a korosztályban minél alacsonyabb a nők műveltsége, annál kevesebb közöttük a férjezett.

Miközben Ausztráliában is egyre nő az élettársi kapcsolatok elfogadottsága, a házasok egyre inkább a tehetősek köréből kerülnek ki, állapítja meg a sydneyi demográfus.