Az MPP választási koalíciót javasol

A Magyar Polgári Párt (MPP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) választási koalíciójának a létrehozására tett javaslatot pénteken Szász Jenő MPP-elnök Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének.

Tőkés szombaton találkozik Markóval. E megbeszélés előtt az EMNT és az MPP vezetői megvitatták, hogy az RMDSZ és a polgári párt miként működhetne együtt az őszi parlamenti választásokon. Szász az MTI-nek elmondta: egyetlen észszerű lehetőségként a választási koalíció létrehozása merült fel, Tőkés pedig ezt az álláspontot fogja képviselni a szombati találkozón.  Az RMDSZ és az MPP vezetőinek álláspontja ebben a kérdésben eltér egymástól, Romániában ugyanis pártszövetségnek legalább 8 százalékot kell elérnie a parlamenti bejutáshoz. Az RMDSZ ezért azt javasolta, hogy az MPP-sek a szövetség listáin induljanak, mert egy szervezetnek csak öt százalékot kell teljesítenie. Szász hangsúlyozta: a magyar lakosság számaránya Romániában ugyan csak 6,5 százalék, de az sem lenne akadály, ha a javasolt koalíció nem tudná megszereznie a 8 százalékot, mert az úgynevezett alternatív parlamenti bejutási küszöb pártkoalíciókra is érvényes.

Ezt az alternatív küszöböt könnyebb teljesíteni, mint a pártok és koalíciók számára megállapított (5, illetve 8 százalékos) parlamenti küszöböt: azok a pártok is bejutnak ugyanis a törvényhozó testületbe, amelyeknek a jelöltjei az egyéni választókerületekben legalább hat képviselői és három szenátori mandátumot szereznek. Márton Árpád, az RMDSZ képviselője azonban tévesnek tartja ezt az értelmezést. A politikus az MTI-nek elmondta: a több zavaros megfogalmazást is tartalmazó törvénynek az alternatív küszöbre vonatkozó szakaszát szó szerint valóban úgy is lehet értelmezni, ahogy Szász gondolja. De az ellentmond a törvény szellemének, amely szerint a koalícióknak magasabb parlamenti küszöböt kell teljesíteniük, mint a pártoknak. Szerinte tehát a hat képviselői és három szenátori mandátumot jelentő alternatív küszöb csak pártokra vonatkozhat, pártok koalícióira viszont nem.