Az MPP több lehetőséggel is számol, ha nem sikerül megegyezni az RMDSZ-szel

A Magyar Polgári Párt (MPP) több lehetőséggel is számol arra az esetre, ha nem sikerül megegyezni a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) az őszi parlamenti választásokon való együttműködésben.

Ezt Szász Jenő, az MPP elnöke nyilatkozta a Ziua című napilapnak adott interjúban. A lap pénteki számában közölt beszélgetésben az MPP elnöke hangsúlyozza: továbbra is az RMDSZ-szel együtt létrehozandó választási szövetséget tartja a legszerencsésebb megoldásnak. Viszont ha ebben végül nem sikerül megállapodni, akkor független jelölteket indíthatnak, akik “néhány” választókerületben győzhetnek, Szász szerint pedig így az RMDSZ nem jutna be a parlamentbe. Azért tartja szerencsésebbnek a független jelöltek indítását, mert az MPP számára “nagy kockázatot” jelentene a parlamenti küszöb teljesítése, ha külön pártként venne részt a választásokon. Az MPP elnöke a nem magyar kisebbségi szervezetekkel vagy román pártokkal való választási együttműködést is a lehetőségek közé sorolta. Rámutatott: ilyen irányú hivatalos tárgyalásokat azonban még nem kezdtek el senkivel.

Az RMDSZ és az MPP közötti közvetítést Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke vállalta, aki szombaton Bálványosfürdőn ismét találkozni fog a Markó Béla RMDSZ-elnökkel. A szövetség vezetői azt javasolták, hogy az MPP jelöltjei az RMDSZ színeiben vegyenek részt a választásokon, mert az MPP által javasolt választási szövetséget jogilag kockázatosnak tartják. A két párt alkotta szövetségnek ugyanis 8 százalékos parlamenti küszöböt kell teljesítenie, miközben a romániai magyarok létszáma csak 6,5 százalék. Csakhogy Szászék úgy értelmezik a választási törvényt, hogy az “alternatív küszöb” teljesítése, vagyis hat képviselői és három szenátori mandátum megszerzése is elegendő a parlamentbe való bejutáshoz. A Krónika című napilap pénteki száma az új választási törvény kidolgozásában aktívan részt vállaló Cristian Parvulescu politológussal közölt interjút. A politológus szerint az RMDSZ és az MPP hat képviselői és három szenátori mandátum megszerzésével is bejutna a parlamentbe, ha létrehozna egy ilyen szövetséget.