Az MPP hajlik a belső koalícióra

Az MPP hajlik a belső koalícióra
Bihar megye – Tőkés László és Szász Jenő hétfői nagyváradi találkozója után az MPP elnöke megerősítette: pártja hajlik a belső koalícióra az RMDSZ-szel.

Az Erdélyi Magyar Nenzeti Tanács (EMNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőségének hétfői, nagyváradi tárgyalásának szünetében Tőkés László az EMNT elnöke a sajtó munkatársainak elmondta: az a tény, hogy a MPP elmozdult az RMDSZ által javasolt belső koalíció irányába, az MPP megegyezés- és összefogáskészségét bizonyítja, míg az RMDSZ elzárkózása azt jelzi, hogy a szövetség nem is akart megegyezni az MPP-vel. Tőkés László álláspontja szerint a két erdélyi magyar politikai formáció megegyezése a parlamenti választásokra nemzeti imperatívusz, ebben a vonatkozásban üdvözölte az MPP elnökségének vasárnap esti döntését a belső koalíció elfogadásáról. Tőkés kifejtette, hogy az MPP az önkormányzati választások után nincs abban a helyzetben, hogy választási koalícióra kényszerítse az RMDSZ-t, ezért a belső koalíció jelenti a legjobb megoldást.

Szász Jenő az MPP elnöke az EMNT vezetőségével folytatott egyeztetés után is úgy vélte, hogy a választási koalíció lenne a legjobb megoldás, de “mivel mi vagyunk a kisebb és az újabb párt, ezért mi kell nagyobb kompromisszumokat tegyünk”, fogalmazott Szász Jenő, aki bejelentette, hogy már egy levelet is írt Markó Bélának, melyben az MPP együttműködési szándékáról értesíti őt. Szász Jenő kifejtette, hogy a parlamenti választásokon való együttműködés vonatkozásában az RMDSZ által javasolt hat pont csak az együttműködés “nagyobb vázlata” , további tárgyalások során kell kidolgozni az összefogás részleteit. Tőkés László felkérte az RMDSZ-t, hogy vizsgálja felül elzárkózást jelentő álláspontját és megismételte, hogy fontosnak tartja az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum létrehozását, melynek megvalósításában az RMDSZ-MPP megegyezés komoly előrelépést jelentene.

Pap István