Az MPP egy közös erdélyi EP-lista harmadik helyére tart igényt

Az MPP egy közös erdélyi EP-lista harmadik helyére tart igényt
A Magyar Polgári Párt (MPP) január folyamán tárgyalni fog a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) egy közös európai parlamenti (EP-) jelöltlista kialakításáról, amelynek harmadik helyére tart igényt – közölte Bíró Zsolt, az MPP elnöke szerdán Marosvásárhelyen.

Hozzátette: ha az alkotmánymódosító népszavazást valóban egy időben tartják az EP-választásokkal Romániában, akkor a románság részvétele is magas lesz, és az RMDSZ nem teheti kockára az erdélyi magyarság európai képviseletét azzal, hogy elzárkózik az összefogástól, mert kétséges, hogy átlépi-e még az öt százalékos küszöböt.

Az MPP 2014-ben kiemelt feladatának tekinti, hogy a magyarországi választásokra is mozgósítsa a könnyített honosítással magyar állampolgárságot szerzett erdélyi magyarokat – mondta Bíró Zsolt. A párt plakátokkal és személyesen kézbesített szórólapokkal fogja voksolásra buzdítani a jogosultakat, irodái pedig tanácsadással segítik a regisztrációt.

Bíró Zsolt a sajtóértekezleten emlékeztetett rá: az MPP a maga részéről az utóbbi két parlamenti választáson letett arról, hogy külön jelöltlista indításával kockáztassa a romániai magyarság bukaresti képviseletét és hasonló “felelősségteljes” hozzáállást vár az RMDSZ-től is az EP-választás esetében.

Leszögezte: az MPP nem fog “biankó csekket” aláírni az RMDSZ-nek. Támogatottságuk ismeretében Bíró Zsolt természetesnek tekinti, hogy egy kialakítandó közös lista első két helyére az RMDSZ jelöljön, de a harmadik helyre az MPP kíván jelölni. Ha egy ilyen összefogáshoz az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is csatlakozna, akkor ők a negyedik helyre jelölhetnének, tekintettel arra, hogy a 2012-es önkormányzati választásokon az MPP-nél kevesebb polgármesteri mandátumot szereztek – tette hozzá Bíró Zsolt.

Az MTI kérdésére, hogy kit javasol az MPP egy esetleges közös EP-listára, Bíró Zsolt nem nevezte meg a párt jelöltjét. Az RMDSZ-szel való tárgyalás dátumát sem pontosította, de hozzátette, a találkozó szükségességéről megállapodott már Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.

A 2009-es EP-választásokon az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által létrehozott Magyar Összefogás listája a – román választók alacsony részvétele közepette – leadott voksok kilenc százalékát kapta meg. A listát Tőkés László, az EMNT elnöke vezette, mellette az RMDSZ két politikusa, Winkler Gyula és Sógor Csaba szerzett még EP-mandátumot.

A Romániának 32 helye lesz a május végén megválasztandó Európai Parlamentben. A romániai magyarság az ország lakosságának hat és fél százalékát teszi ki.