Az iskolaépületek körülbelül tíz százalékának nincs tűzvédelmi engedélye

Cătălin Chircă, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) szóvivője
Cătălin Chircă, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) szóvivője
Mintegy 26.000 iskolaépület van az országban, ezek 10%-a nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget Cătălin Chircă, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) szóvivője.

Chircă közölte, hogy ezekben a napokban zajlik mindazon épületek tűzvédelmi felmérése, amelyekben oktatási tevékenység folyik ősztől. A tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkező ingatlanokról a katasztrófavédelem és a tanfelügyelőségek tájékoztatást küldenek az államelnöki hivatalnak, a tanügyminisztériumnak, a regionális fejlesztési és az európai alapokért felelős tárcának, valamint a prefektúráknak és megyei tanácsoknak is.

A katasztrófavédelmi illetékes figyelmeztetett, hogy a tűzbiztonsági engedélyeket a helyi közigazgatások által megfogalmazott igénylések alapján bocsátják ki, amelyeket a tűzvédelmi munkálatok elvégzését igazoló dokumentumokhoz kell csatolni. A tűzvédelmet biztosító munkálatok és a szóban forgó helyhatósági igénylés nélkül a tűzvédelmi engedély nem adható ki – szögezte le Chircă, hozzátéve, hogy jelentősen csökkent ezen engedélyek igénylésének száma az utóbbi időben: míg 2016 októbere és 2017 márciusa között havonta 23 tűzbiztonsági engedélyt állítottak ki, addig az utóbbi hónapokban már csak havi 13 ilyen dokumentumot kérelmeztek.

A tűzbiztonsági okmányt minden új vagy felújított épület esetében igényelni kell, még az ingatlan használatba vétele előtt.

Tanintézetek épületeiben a következők meglétére van szükség ahhoz, hogy az illető ingatlan megkaphassa ezt az engedélyt: legalább két menekülési útvonal és kijárat; külső és belső tűzcsapok; füstriasztó berendezés; biztonsági világítás; poroltók.

 

www.agerpres.ro